Wednesday, March 23, 2011

Baguio T/R och hotet mot filipinska gästarbetare i Libyen

Svala Baguio
Även  unga och kuranta människor som Thord och jag kan känna behov av att koppla av med lite luftombyte. Sagt och gjort- förra torsdagen körde vi de 25 milen upp till bergsstaden Baguio. Stadens historia är intressant såtillvida att den byggdes av amerikanarna under den tid de kolonialiserade Filippinerna (början på 1900 talet-1947). Baguio ligger uppe i bergskedjan Cordilleras på 1100 meters höjd och har ett behagligt svalt klimat året om. Den har tjänat som sommarstad åt landets presidenter och attraherar idag tusentals turister. Den har också blivit en universitets stad dit studenter från hela Asien samlas, i huvudsak koreaner. Den doftar gott av alla tallar som planterades när den byggdes.
Cordilerras bergskedja
Det doftar friskt av tall barr
Baguio är byggd på kullar och det är en fascinerande upplevelse att gå runt och titta på hur man har löst byggnationen  rent konstruktionsmässigt i den kuperade terrängen. Husen klättrar på branta väggar flera våningar upp och smala gator binder samman de olika kvarteren.
Baguio klättrar på många kullar, här är en av dem

1990 drabbades Filippinerna av en jordbävning av styrkan  7,2 på Richterskalan. Manila skakade ordentligt och ett stort hus rasade med 260 döda. Men Baguio var den plats som drabbades värst. Bl.a. kollapsade stadens finaste hotell. Barnmissionen med Sigvard  och Torbjörn Wallenberg i spetsen gjorde en fantastisk akutinsats. Bl.a. fick man hjälp av det svenska försvaret som ryckte in och skickade Herkules plan med tält och förnödenheter till den hårt drabbade staden.
Idag verkar ingen bekymmra sig över jordbävnings risken vilket man egentligen skulle behöva göra. Hela den filippinska ö-världen ligger nära en förkastning ute i havet lik den som finns utanför Japan. Vi har ofta små jordrörelser speciellt söder om Mindanao. Man kan bara hoppas och be...
Våra dagar i Baguio var välgörande. Thord hade ” tänkar-luvan på” och datorn med såklart. Jag roade mig med att läsa en bok vars ”story” var förlagd till Filippinerna- ett skönlitterärt verk med mycket filippinsk kultur invävt i det spännande händelseförloppet. Där fanns kommunist gerillan, feodalsystemet, katolska kyrkan, festerna, tuppfäktningen och ” the extended family” hur man nu översätter det.
Jag kom på med sorg i hjärtat att det finns otroligt mycket som jag borde veta  om detta land vid detta laget. Hur ska man kunna lära sig förstå ett folks själ ? Hur ska man kunna sätta sig in i ett helt annat tänkesätt, ett tänkesätt som inte är fel bara annorlunda mot det jag är van vid. Vi västerlänningar tror ofta att vi har sanningen och lösningen på det mesta men faktum är att med lite ödmjukhet inser man att vi borde ta tillvara de lärdomar som finns utanför vår egen lilla kokong.
Libyen och filippinska gästarbetare
Den amerikanske ambassadören på Filippinerna har försökt få öppet stöd från President Aquino för den pågående attacken på Libyen från de allierade styrkorna. Det har han inte fått eftersom man tror att detta skulle vara ett direkt hot mot alla de filippinska gästarbetarna som finns i Libyen. En hel del av dessa har flytt hem hit men det finns fortfarande ca 15 000 arbetare kvar. De jobbar som sjuksköterskor, läkare, i konstruktions branschen och som hemhjälp.
En journalist i ”Inquirer ”skrev idag att för övrigt så vill vi filippinare gärna ge vårt moraliska stöd till attacken mot Gadhafi. Under ett krig på 70-talet nere på Mindanao skickade Moamar Gadhafi  vapen och ammunition till muslim guerillan och tusentals både soldater och civila fick sätta livet till på grund av det.
Skolavslutning
Imorgon fredagen den 25 mars är det skolavslutning på förskolan i Molfrid Center, Detta center ligger alldeles intill Smokey Valley, en av Manilas stora soptippar. Foton från detta ”event” kommer i nästa blogg.
I april och maj har alla barn sommarlov, det är den varmaste årstiden och alla verkar varva ner i den torra hettan. Men på Barnmissionen vilar vi inte på våra lagrar. Sommaren är tiden då vi bl.a. har barnläger och VBS (Vacation Bible School)

No comments:

Post a Comment