Vårt uppdrag var att besöka Home of Peace, ett skolhem i norra Bangladesh samt få information om FCCB kyrkornas arbete.
Dag 1 Fredag, flyger till Dhaka
Det är en alldeles speciell känsla att sakta tränga sig fram i gången i ett flygplan och leta efter sitt stolsnummer. Ibland känner jag en vag panik känsla....så mycket folk på en så liten yta och allihop ska ví 10 000 meter upp i luften. Flygresor har för längesedan förlorat sin charm, det har blivit mycket av det under årens lopp. När jag satt mig ner tar jag ofta en bok eller en tidning och läser. Jag tycker nämligen inte om att lyfta och landa, tänker alltid att det är då de flesta olyckorna sker. Jag har svårt för den torra luften i kabinen så jag har att välja mellan att sitta och nysa eller ta en allergi tablett som gör mig till en ” zoombie” i 24 timmar. Det är som pest och kolera.....bara att välja.
När man är ute och reser så här får man se de märkligaste klädedräkter, de underligaste frisyrer och de mest varierande kroppsformer. Jag kan inte låta bli att undra över vart alla är på väg. Var kommer de ifrån ? Vem är de och vad gör de ?
Tyvärr får jag aldrig svar på mina funderingar men det roar mig att observera och fantisera.
Dag 2 Lördag
En mellandag i Dhaka utan speciella händelser
Dag 3 Söndag
Planet från Dhaka norrut till Saidpur skulle avgå kl 14.30. Men se det gjorde det inte alls. Två timmar försenade klev vi in i det gamla turboplanet med sina nersuttna säten och sin märkliga kabindoft ( jag tror man sprejar mot människolukten ) När motorerna med öronbedövande dån drog igång och vi rusade över startplattan bad jag en stilla bön till Gud: Om det är min tur att gå nu, så ta emot mig i din himmel....
Upp kom vi i alla fall och även ner i staden Rajshahid i en oerhört vinglig mellanlandning för påfyllnad av nya passagerare. Thord trodde att piloten som såg rysk ut varit en gammal stridspilot eftersom han verkade gilla att lägga planet i brant dykning och svänga än åt höger än åt vänster innan han landade. Till Saidpur kom vi efter mörkrets inbrott. Vi överlevde.
Om flygresan var skakig blev det sju resor värre i minibussen som tog oss en timmes färd till Home of Peace, vårt mål för resan. Det var som sagt mörkt och vägen var kantad av gående, rickshor, flakcyklar,personbilar, bussar, lastbilar, hundar, getter och höns. I fullständigt dödsförakt vrålade vi fram på vägen under ihärdigt tutande av chauffören som satt och muttrade för sig själv och ibland skrek åt dem som inte flyttade sig. Mitt hjärta satt i halsgropen mest hela tiden. Vi överlevde då också.
|
Den arga chauffören
|
Dag 3 Måndag
Vi bor på Home of Peace som är ett skolhem för 204 barn och ungdomar som kommer från extremt fattiga förhållanden ute på den bengaliska landsbygden. Skolhemmet startade 2002 och har understötts av bl.a. Tearfund, Schweiz. Från 2012 kommer Skandinaviska Barnmissionen att stödja detta skolhem och dessa elever.
|
Här har tjejerna fått oss att leka blindbock.
|
På förmiddagen åkte vi ut på besök till två byar där det finns FCCB-kyrkor. Free Christian Churches of Bangladesh grundades 1985.Thord hade förmånen att få vara med alldeles från början.
Vägen ut till byn Borobalia gick på smala upphöjda lervägar mellan risfälten. Hade det regnat tror jag vi hade fått gå till fots. Långt från allfartsvägarna, rakt ute i ”bushen ” hittade vi en jätte trevlig liten familj där mannen är pastor för de troende i området. Han har ansvar för omkring 300 själar på 5 olika platser. Samtidigt brukar han jorden och föder upp kor.
|
Jag tror hon pekar på Thord och barnet tycker han ser klart rolig ut. |
På eftermiddagen blev det en tur till byn där Skandinaviska Barnmissionen delat ut getpar till flera familjer. Detta är ren hjälp till självhjälp. Planen är att dela ut 1200 getter på flera olika platser.
Dag 4 Tisdag
Vaknade med en sprängande huvudvärk så Thord fick ut och åka själv. Han besökte 3 s.k. ”Tutorial Schools”, på svenska läxläsnings-skolor. Detta begrep finns överhuvudtaget inte i vår svenska vokabulär och inte själva företeelsen heller. Alla lärare i detta land förutsätter att barnen ska plugga och inhämta vidare kunskap i hemmet. Men hur ska en förälder kunna hjälpa sitt barn om de inte själva kan läsa och räkna. Dessutom är de ofta ute på fälten från morgon till kväll och barnen måste hjälpa till hemma. I ”Tutorial Schools” tränar barnen matte, läsning och skrivning under överinseende av en lärare. Detta i sin tur ger barnen en mycket större förutsättning att klara sin skolgång.
|
Tutorial school |
Dag 5 Onsdag
Thord besökte det enorma hönseriet på Home of Peace, ett av de projekt som initierats för att få skolhemmet att på lång sikt bli självbärande. 12 000 vackra höns ger massor med vackra bruna ägg varje dag, Dessa säljs på marknaden och en del går givetvis till eleverna på hemmet. Hönsens avföring samlas upp i en biogas anläggning som ger metangas till hemmets kök och man sparar 20 000 kr om året bara på det. Smart !!
På kvällen presenterade eleverna ett kulturellt program för oss med inhemska danser och sånger. De älskar att uppträda och är enormt duktiga och vältränade.
Dag 6 Torsdag
Packning och sista samtalen med anställda på hemmet. Planet skulle gå kl 16.00. Vi lämnade tidigt för att på vägen till flygplatsen hinna till ett missions-sjukhus 5 mil bort. LAMB hospital har funnits i 30 år och Thord och jag hade kontakt med den första läkaren som arbetade i de mindre LAMB-kliniker som började för ännu längre sedan. Det var en enormt intressant upplevelse att gå runt på området med den sympatiske Dr Nelson T. Mondal. 60 000 patienter, 4500 förlossningar, 2300 operationer om året är inga dåliga siffror. Imponerande! 25 läkare varav flera västerlänningar, bl.a.en svensk gynekolog bor och arbetar på LAMB. Thord och jag drömde och önskade....tänk om vi hade ett sådant sjukhus i Rodriguez i Marikina dalen. Där bor över 1 miljon människor, många av dem utan tillgång på bra hälso och sjukvård....
Resan tillbaka till Dhaka gick utan större förhinder än en försening på 1 timme. Man blir härdad efter ett tag...
|
BB avdelningen på LAMB Hospital
|
Dag 7 Fredag
Vi gjorde en liten nostalgi tripp till två av de områden i Dhaka där vi tidigare bott som familj . Huset där vi bodde sist är rivet och på tomten höjs en flervåningsbyggnad med en massa lägenheter. Kändes märkligt att se. För den oinvigde kan jag berätta att Thord och jag har bott och arbetat i Bangladesh i 11 år, våra två söner är födda där och en stor bit hjärta dröjer sig kvar i detta så behövande land med sitt vackra och stolta folk.
Resan tillbaka till Manila över Singapore tog halva natten. Det mest dramatiska var att vi alla snällt fick troppa av planet vi bordat till Manila och byta till ett annat pga att planet var överhettat!!. Hellre det än att upptäcka felet i luften.
Dag 8 Lördag
Hem ljuva hem med hembakat mörkt bröd, ost och en kopp te. Banglamat i all ära( jag älskar den ) men curry till frukost är ju inte precis det vi är uppvuxna med. Resumé : Helnöjda med vår resa och tacksamma för Guds beskydd under alla 8 dagarna.