Wednesday, March 12, 2014

Liten Sverige tur och Bangladesh i fokus

Solen lyser och det är svalt och skönt med stark vårkänsla, fåglarna sjunger, krokus och påskliljor sticker försiktigt upp sina huvuden. Är detta Manila ?? Nej, givetvis inte. Jag befinner mig på en kort visit till Sverige för att fira viktiga födelsedagar i familjen. Att hålla ihop som familj är viktigt i en tid då mycket annat splittras. Världen är i gungning och vi vet inget om morgondagen.


Jag var förberedd på ett kallt, blåsigt och regnigt Malmö. Istället sitter jag på en inglasad veranda på 15:e  våningen i min dotter och svärsons lägenhet och tittar ut över en solig och varm stad. Men så stilla det är, var är alla människor, var finns bilarna på gatorna, var finns avgaserna, var finns soporna ? Manila- Malmö, så långt ifrån varandra som man kan tänka sig.
Fotona nedan beskriver vilka olika världar dessa 2 städer är.

Malmö parkernas stad



I Payatas är man alltid utomhus under dagen, det är för trångt och för varmt att vara inne

I huset på bilden bor det 6 familjer i lika många små rum

De äldre i samhället tas som regel hand om av familjen. Denna lilla tant hade ingen familj utan fick mat varje dag av en grupp nunnor.

Vad ska man med en frisör salong till ????

När jag lämnade Filippinerna förra veckan höll det på att bli riktigt varmt. Temperaturen låg stadigt på 30 grader dagtid. Men kan ni tänka er att man kan åka skridsko i Manila? Det är faktiskt sant. I denna megastad på 15-20 miljoner människor växer det upp enorma köpcentra överallt i staden. Det verkar vara rena tävlingen om vem som kan bygga de mest exklusiva byggnaderna. Gapet mellan de ofantligt rika och de fattiga som vistas i kåkstäder, utefter floder och under broar bara växer.
På Megamall i Ortigas Center hittade jag häromveckan till min förvåning en stor skridskobana på översta våningen. Glada barn och vuxna kanade runt  mer eller mindre estetiskt medan släkt och vänner storögt tittade på.

Medan jag är i Sverige har Thord varit på besök i Bangladesh för att vara med på firandet av 30-årsjubileet för Free Christian Churches of Bangladesh. En stor högtid för denna helt inhemska kristna rörelse som växer hela tiden. Inom rörelsen arbetas det först och främst för att sprida evangelium men man har också ett socialt tänkande där det ingår utbildning för barn på landsbyggden, ett skolinternat för barn från avlägsna byar samt undervisning av bykvinnor i olika viktiga ämnen.


En pastor och hans hustru i södra Bangladesh

Unga skolflickor lär sig sjunga och spela





No comments:

Post a Comment