Tuesday, August 2, 2011

Det fortsätter att regna...


Igår, tisdag var skolorna stängda igen pga av regnen som, från och till, fullständigt vräker ner över Manila med omnejd. På em. bestämde myndigheterna att alla statsanställda skulle få gå hem inför risken att inte kunna ta sig hem senare pga vattenmassorna. Idag i tidningen berättas om att Marikina floden nått kritiska nivåer och räddningsteam patrullerar floden med gummibåtar ifall det skulle behövas någon evakuering.
I lördags sjönk ett passagerar fartyg utanför Calabasas Island efter att den fått slagsida. Vågorna gick relativt höga och man tror att lasten inte var ordentligt säkrad utan gled på däck. Alla de 134 passagerarna och 44-manna besättningen  räddades ur vattnet av andra båtar eftersom det tog tre timmar för det olycksdrabbade fartyget att sjunka.

Det glömda kriget på Philippinerna
Kriget mot Abu Sayyaf, en Al Quaida länkad guerilla nere på ön  Mindanao har skördat 7 unga marinsoldaters liv och sårat 27. Två av de döda soldaterna hade blivit halshuggna. Förra veckan bröt skottlossning ut mellan regeringstrupper och guerillan. Den terrorist- stämplade gruppen utför regelbundet kidnappningar av rika affärsmän i området för att finansiera sin verksamhet. För det mesta betalar släktingarna ut enorma lösensummor så det lönar sig tydligen och kriget fortsätter.

Facit från ” Tyfoon  Juaning” förra veckan.
Dödstalet efter Juaning var i fredags över 60 personer. En hel del av dessa var fiskare ute till havs vars båtar sjönk, andra begravdes under ler-massor eller drunknade i strida floder. Ute på landsbygden har broar spolats bort och jordskred har blockerat en hel del  vägar.  Människor har evakuerats till skolor och basketboll- planer under tak. En intressant observation har varit att många människor har räddats  genom att man skickat SOS meddelande genom sms. Filippinerna är det mest mobiltäta landet i världen enligt en för mig obekräftad uppgift.

Jag tror vi räddar liv
I måndags räddades en ung nybliven mamma antagligen till livet genom den duktiga personalen på Barnmissionens  klinik i Erap City. Den unga kvinnan kom i mycket dålig kondition i en tricykle med sin släkting. Ett svårt astma anfall orsakade så pass allvarliga andnings-besvär att hon flämtade efter luft, var blå om läpparna och helt vit under naglarna. Hon fick syrgas och ventoline behandling  tills det värsta var över sen sändes hon till närmaste sjukhus.

Patienterna väntar tåligt på sin tur.

Nurse Riza samtalar med en mamma.








No comments:

Post a Comment