Sunday, April 7, 2013

Påsken är över, värmen är här och tänder lagas.

Påsken är över och Manilas utflugna befolkning är tillbaka i staden. Det sägs att minst en miljon människor reser hem till sina provinser under denna helg som är den längsta sammanhängande helgen under året. Folk reste redan på onsdagnatten i påskveckan med båtar, bilar, bussar och flyg. Myndigheterna hade satt in massor med extra poliser för att hålla ordning och reda på folk och vad jag vet gick allt lugnt tillväga.
På långfredagen åkte Thord och jag till en gudstjänst på eftermiddagen och det var nästan folktomt på gatorna, en märklig känsla. De enorma varuhusen som annars är öppna hela året var stängda. De enda som verkade vara ute var folket i de katolska processionerna med sina ” Floaters”. Det är sinnrikt dekorerade vagnar som visar olika delar av Påskens budskap. De dras av människor och följs av de hängivna.
 



Värmen som råder här hos oss  vet jag knappt om jag vågar skriva om till er som fortfarande fryser i kalla Norden och bara längtar efter fina sommardagar. Men när termometern stiger obarmhärtigt till 35 grader och mer önskar jag att jag var någon annanstans. Förvånansvärt nog så klagar våra filippinska vänner också högt och ljudligt över hettan, de suckar och viftar med sina solfjädrar och går med paraply utomhus mot solen. Man skulle kunna tänka att de är vana vid detta klimat sen barnsben.
Några saker är i alla fall bra denna årstiden. Man köper saftig och söt mango till ett billigt pris och eldsträden med sin röda fägring blommar för fullt.
 
Den vackra Filippinska flaggan vajar sakta i värmen
The Fire Tree, Eldsträdet blommar just nu i all sin prakt


Denna veckan har den mobila tandkliniken varit ute på uppdrag. Tandläkare Mae tog hand om en massa skolungdomar i Payatas och både drog ut tänder och lagade. Tandstatus i detta land är en sorglig historia. Undervisnings departementet säger att den främsta orsaken till att barn är borta från skolan är tandvärk. Det säger en hel del. Vi har kollat förkolebarnen i våra skolor och det visade sig att 95 % av dem har karies, dvs hål i tänderna. Så ....massor att göra på det området.

 


No comments:

Post a Comment