Tuesday, March 26, 2013

Skolavslutningar, tomater, dricksvatten och snart Påsk.

Skolavslutningar
Nu är det sommarlov för alla filippinska barn. Skolåret börjar i juni och slutar i mars eftersom april och maj är de i särklass varmaste månaderna på året. Solen står i zenith, temperaturen stiger sakta men säkert upp till över 35 gr Celcius och en märklig seghet lägger sig som en mantel över hela tillvaron. Folk sitter utanför sina hus och skjul och viftar med en tidning eller en solfjäder för att få lite rörelse på luften, svettpärlor tränger ut ur pannan så snart man rör sig och filippinarna som ändå är uppvuxna i detta klimat gnäller över värmen: ”Mainit, sobrang init ngayon”, det är varmt, väldigt varmt idag, låter det.
Skolavslutningar är ett viktigt och allvarligt kapitel på Filippinerna. Då klär sig barnen i vit ”toga” och de som går i ”Preparatory” får vit platt hatt med snodd och alla tågar in i skolan för att få sina priser och premier. Tal och sång, böner och framträdanden avlöser varandra. Och föräldrarna torkar sina tårar när just deras telning går fram för att ta emot pris för ” Bäst i uppförande”, ”Bäst i renlighet”, ” Bäst i artighet”,” Bäst i punktlighet” osv. osv.
 På Hills of Grace hade vi skolavslutning på Open Heart Preschool  förra måndagen.
 






Köksträdgårdarna frodas.
I närheten av familjehusen på Hills of Grace mognar nu tomaterna, och flera andra grönsaker som ”ladies finger” och gröna bönor är i vardande. Snart kan Barnby-barnen fylla tallriken med nyttiga ekologiskt odlade grönsaker fulla av vitaminer.
 
Detta kort är taget i början av februari

Nu i slutet av mars kommer tomaterna

Dricks vatten
I fredags var det ”World Water Day”, ” Världsvatten dagen” då man internationellt speciellt lyfte den stora brist på dricksvatten som förekommer på många platser i världen. Jag läste i en rapport att 19 miljoner filippinare inte har tillgång till drickbart vatten.Detta är ett jätteproblem i slum och kåkstäder. Familjerna måste köpa vatten och detta gör ett stor hål i den redan magra kassan.
Även för oss som har vatten i våra kranar är det inte helt säkert att dricka det utan vi köper stora vattenbehållare med filtrerat vatten.

Vår vatten-behållare i köket

Besök
Mikael Joumé som jobbar på Barnmissionens kontor i Sverige som Bosse Wallenbergs högra hand har varit på besök  med sin familj. Elliot var väldigt förtjust i våra hundar, här med Bobby och Sigge.


Lånade skor
En av pojkarna i Barnbyn tog på sig Mikaels skor. Det finns ett uttryck på engelska som säger ; To walk in somebody elses shoes. Det  betyder att känna vad andra känner, att ha empati. Jag tror inte den här lilla killen tänkte i de banorna utan det var bara roligt att gå i så stora skor.
 


Påskveckan
Påsken är en stor andlig helg i detta land. Utanför området där vi bor kommer tusentals och åter tusentals med pilgrimer att vandra från centrala Manila till en speciell kyrka i Antipolo City. Vägarna kommer att vara avstängda i 12 timmar för att inte störa de vandrande som går hela natten. Mer om det i nästa blogg.
                                    En välsignad påskhögtid till er alla.

No comments:

Post a Comment