Monday, December 23, 2013

Barnen firar jul, matpaket delas ut och det byggs i Tacloban

Idag är det dagen före julafton. Det är 30 grader varmt och duggregnar lite, så fukten i luften är hög. Det känns långt till det traditionella svenska julvädret där kylan och mörkret gör att man tänder ljus överallt.
Men visst har vi  jul ! Ljusslingor i trädgården, en liten plastgran och hemma- gjorda juldekorationer pryder verandan. Vackert! Vi har också besök av familj och vänner som ska fira tillsammans med oss. Glädjefyllt! Och julens kärna handlar ju inte om det yttre utan om Honom som föddes i ett stall, hyllades av enkla herdar och besjöngs av härskaror i höjden.
På Barnmissionen har personalen gått på ledighet efter julfesten vi hade i fredags. Barnbyn är igång såklart med barnen och mammorna i sina hem. De firade jul i veckan som gick med att åka till en park med en massa aktiviteter för barn. Där fick de sina julklappar och glädjen var på topp. Här på Filippinerna har man helt andra jultraditioner än i västvärlden. Maten är också annorlunda men firar gör man ända från september till slutet av januari.

Även på soptippen i Sitio Pintor har det varit julfest. Ca 150 barn i olika åldrar fick julpaket.




I Tacloban fortsätter hjälpinsatserna. Två av Barnmissionens anställda har kommit tillbaka till Manila i helgen för att fira jul med sina familjer men på torsdag är det dags för dem  att åka ner igen och hålla i uppbyggnads arbetet. Korrugerad plåt och virke finns nu på plats i Scandinavian Village och det första som ska repareras är skolan. Man  har röjt och städat undan en massa bråte för att kunna komma åt och bygga upp taket.  Det har också delats ut matpaket till ca 700 familjer under veckan som gick. Det är fortfarande behov av mathjälp i stora områden


ALLA i byn hjälps åt , nu ska det byggas....

En liten familj i ett skjul har fått matpaket


Byborna lastar av byggmaterial


Tusentals familjer bor i FN´s tältläger


Denna familj har tänt ljus vid huset där deras omkomna släktingar bodde
Den katolska kyrkan har ett enormt inflytande över folket här. Man finner tröst och trygghet i sin tro. Jag såg häromdagen en bild på en fullsatt kyrka i Tacloban utan tak. Man samlas för att minnas och för att sörja men också för att få kraft att se framåt.
Se framåt får vi alla göra inför ett Nytt År då vi skriver 2014. Vi hoppas och ber att Filippinerna ska bli besparat nästa år från större katastrofer.
Till dig som läser detta :
En God Helg och ett spännande, utmanande
Nytt år 2014

No comments:

Post a Comment