Monday, December 9, 2013

Återbsök i Tacloban . Barnen på Hills bakar och målar





De här grabbarna i Scandinavian Village väntar på en ny skola och nya skolböcker.,Allt blev blött och förstört i stormen.



Nu har det gått en hel del dagar sen min sista blogg. Jag blev så trött på allt skrivande så det har fått vila ett tag. Det har tagit på sinnet att hålla informationen levande denna alldeles speciella månad sedan Yolanda. Igår var det precis en månad sen... Thord har varit nere i Tacloban en andra gång under veckan som gick. Det blev en lång och utdragen tur söderut eftersom det inte fanns plats på någon direktflight. Flyg till Cebu, 2,5 timmes färja till Ormoc och sedan 3 timmars bilresa över ön   
 Leyte till staden Tacloban. Han såg förödelse och förstörda hus överallt utefter vägen. Stormen har varit skoningslös, som ett rytande monster.
Den här mannen  i byn bor utomhus och  inom hus....


Väl framme i Scandinavian Village satt Thord  i samtal med det lokala utbildningsdepartementet för uppbyggnad av skolor, han fick träffa vårt hälsoteam som varit där hela veckan och behandlat hundratals patienter. Det går en dengue feber epidemi i området, en del lider av diarréer efter att ha druckit förorenat vatten. Myndigheterna planerar en massvaccination av barn, vilket är bra.  Nu när den akuta fasen av katastrofen är över och internationella organisationer minskar eller avslutar sitt stöd  är det stor risk att det blir hungersnöd. Redan nu visar många barn tecken på undernäring.
Med pengar som samlats in på Barnmissionen plus en stor donation från Biltema kommer nu återuppbyggnaden av Scandinavian Village att påbörjas. Material som virke och  plåttak kommer att forslas ner i veckan. Vi hoppas få skolan på plats först och det är  byborna själva som bygger. Barnen som nu bara springer runt sysslolösa bland bråtet behöver de rutiner som skolgång ger.
När Thord skulle tillbaka till Manila i lördags fick han en plats på direkt flyget. På väg till den tillfälliga flygplatsen såg han flera döda som plockats fram under allt bråte som ligger kvar. Det är  över 1700 människor som fortfarande saknas förutom de ca 5300 döda.  Bilden nedan är tagen i lördags.


Lite gladare nyheter
Barnen på Hills of Grace har haft två väldigt roliga dagar . En dag fick de baka pepparkakor på det lilla bageriet. Vilken glädje- upplevelse att få kavla ut degen, ta ut hjärtan, lägga på plåt och sen dekorera med kristyr. INGEN hade varit med om något liknande förut, varken barn eller vuxna. De var så söta där dom satt med nät kring håret och mjöl långt upp på armarna.
En annan dag fick de måla med oljefärger tillsammans med Eberle Catampongan, en f.d. elev i Barnmissionens sponsor program som idag är en erkänd konstnär.


Entusiastiska pepparkaks bagare


Eberle med sin fru och en del av barnen


No comments:

Post a Comment