Friday, April 18, 2014

Påsk på Filippinerna

Det är påskvecka och Manila har  tömts på en del av sin enorma befolkning. Alla som kan, lämnar stan för att tillbringa denna veckan hos släktingar. Eftersom miljoner människor i huvudstaden  ursprungligen kommer från olika provinser på landsbygden är det dit man åker. Man förflyttar sig med bilar, bussar, mindre båtar och större färjor. Kors och tvärs i landet far man. Polismyndigheterna arbetar på högtryck för att hålla ordning och reda på allt, man går ut på TV och uppmanar folk att låsa ordentligt om sina hem så inte tjuvar tar sig in.
Påsken är katolikernas största högtid på Filippinerna. Då går man på pilgrimsresor till olika kyrkor. Upp till den stora kyrkan i Antipolo City, i närheten av där vi bor, vandrar tusentals människor till fots hela skärtorsdags-natten. En ström av unga och gamla, män och kvinnor, rika och fattiga - alla går. Man går till kyrkan för att be om Guds ynnest och för att avge löften. På Filippinerna förekommer det också varje år att några låter korsfästa sig. Dessa tas ner bara efter en liten stund och det hela har blivit en turistattraktion som samlar tusentals och som inte har något med påskens verkliga budskap att göra. Jag läste i en artikel i en av dagstidningarna, Metro News,  att polismyndigheten i Quezon City, i Manila skulle stryka ett streck över mindre förseelser som poliser hade gjort, typ att komma för sent  till jobbet, om dessa  bar ett kors i en procession under påsken,vilket tydligen många gjorde.


Poliserna bar sina kors igår och blev förlåtna

Otaliga processioner vandrar vägarna fram 
De olika stadsdelarna tillverkar sin egen "floater" , vagnar med bibliska figurer i mänsklig storlek,
På Hills of Grace hade man i tisdags ” egghunt” för barnen. En massa ägg hårdkokas och målas. Sen göms de av vuxna för senare letas reda på av barnen. Efter det samlades alla till en stund av undervisning om påskens budskap. 

Hills of Grace: Här finns det många ställen att gömma ägg på. 



I måndags var Thord, jag och flera andra från Barnmissionen på ett seminarium som handlade om barn och unga i åldrarna 4-14 år. ” The 4-14 Window ” hette det. I dessa åldrar påverkas barn för livet av vad de ser och hör. Frågan är: Vem och Vad påverkar dem? Vilka värderingar får de av sociala medier och är det dessa värderingar vi vill att  barnen ska få? Vem ger dem undervisning om rätt och fel, sanning och lögn, mitt och ditt osv. Vilket slags samhälle får vi om det går fel för de unga. Och finns det något som kyrkorna kan göra. Det var en del av de frågor som behandlades. Svåra frågor men viktiga sådana.  På Filippinerna är ca 50 % av befolkningen under 23 år, alltså en mycket ung befolkning. Därför kändes seminarie-frågorna högaktuella för oss alla.

Härliga unga människor med framtiden för sig, men hur kommer den att se ut?
Denna veckan, närmare bestämt onsdagen den 16 var det 10 år sen Thord landade i Manila för att börja arbeta med Skandinaviska Barnmissionen. Jag kom först i augusti samma år. ALDRIG kunde vi ana att det skulle bli så länge. Åren har varit spännande och utmanande och har tagit oss på olika ”resor” varav projektet Hills of Grace har varit den mest omfattande. Vi är så tacksamma till Gud och till de många människor som gjort resan möjlig.
En Välsignad Påsk till er alla !!!!




No comments:

Post a Comment