Friday, April 4, 2014

Skolavslutning och 44 år....



Tillbaka i Manila sedan en vecka. Möttes av VÄRME. Det är just nu de 2 varmaste månaderna om året och temperaturen kryper sakta uppåt. Idag har det varit 34 grader. Det är väldigt torrt, inget regn på gång och ingen fukt i luften.  Det gulnar mer och mer i naturen förutom träden som är gröna året om, bl.a. mango träden som blommar och börjar ge frukt.
I slutet på mars och början på april är det skolavslutning på Filippinerna och barnen ser fram emot 2 månaders sommarlov. Inte alla barn tycker det är roligt med lovet utan hade faktiskt hellre gått i skolan. Att  gå i skolan är väldigt viktigt för det flesta familjerna, både de rika och de fattiga. Alla vet att utan utbildning är vägarna till arbete och en bra framtid stängda.
Idag, den 4 april var Thord och jag med på en av flera skolavslutningar inom Barnmissionen. Sammanlagt nås ca 900 barn med skolhjälp,  antingen i någon av våra egna skolor eller  i form av stöd till att gå i andra skolor. Skolan  på Shining Light Center har funnits i 8 år.  Från början var det en förskola, sedan utökades den till en grundskola från klass 1 till 6. Efter sexan börjar eleverna på           ” High School”. I år utexaminerades de första sexorna varav en hel del elever gått hela sin skoltid på Shining Light. Det var väldigt emotionellt för alla. Lärarna grät, barnen grät och föräldrarna grät. Dessa barn har fått en gedigen utbildning med mycket individuellt stöd från sina duktiga lärare i en lugn och vacker miljö. Och nu är det över, nu ska man kastas ut i en ny verklighet. Samtidigt är livet spännade att leva. Nya utmaningar väntar runt knuten och vi på Barnmissionen önskar eleverna all välsignelse och glädje under år som kommer.

Förskolebarnen och deras föräldrar 

Temat för skolavslutningen var: Det filippinska hjärtat ger aldrig upp. Detta syftade till Yolanda- katastrofen den 8 november

Uppvisning av duktiga elever

Avgångsklassen hade sin egen avslutning
Lärarna torkar sin tårar som bara rinner
När skolavslutningen var över, den tog flera timmar för det var 2 grupper,  förskolan först och sedan årskurs sex, satt vi på skolkontoret och fick lunch tillsammans med lärarna. Då passade Thord på att berätta att idag för 44 år sedan gifte vi oss.  Wow, vart har tiden och åren tagit vägen. Det blev applåder och fotografering och hastigt och lustigt sattes ett ljus i en ris tårta och alla önskade  oss många fler år tillsammans. Det tackar vi för.







No comments:

Post a Comment