Sunday, August 23, 2015

Tyfonen Goni och Smokey Valley



Tyfonen Goni
Under de senaste dagarna har Filippinerna varit drabbat av tyfonen Goni. Det är den 9:e tyfonen hitintills i år. Vi har inte haft några starka vindar här i Manila området men väl massor med regn. Vi har inte sett solen på flera dagar.
Uppe i bergstrakterna i norr har det varit många jordskred med omkring 10 personer som omkommit i kollapsade hus. Flera tusen har varit evakuerade under några dagar.
 Nu är det över för denna gången.....

Ca 4000 personer blev evakuerade




Att bo nära soptippen Smokey Valley

Soptippen Smokey Valley i Payatas har funnits där i över 25 år. När man började slänga Quezon Citys sopor där, var det ett stort hål, en dal, en krater.
Alldeles vid kanten av sophålet fick Barnmissionen vid samma tid, leasa en tomt och man byggde ett center för förskolebarn och en klinik. Centrat fick namnet Molfrid, efter hustrun till den som donerat byggnaden, Leif Tomren, från norska möbelfirman LETO.
 Alltsedan dess har centrat funnits där, på plats för att hjälpa befolkningen som arbetar som sopsorterare på tippen. Idag borde Smokey Valley byta namn till Smokey Mountain för det är inte längre en dal utan ett stort och högt berg, ja t.o.m. två berg. Än idag kör sopbilarna i kortege upp på toppen och vältrar av sin ofta stinkande last. Det är en blandning av köksavfall, metallburkar,plastpåsar, gamla madrasser och möbler. Däruppe går sedan sopsorterare och plockar olika föremål i olika påsar som man sedan på kvällen tar med sig ner till uppköparen som väger och betalar. För en hel dags jobb kan man få ihop mellan 60 och 90 svenska kronor. Det ena ger det andra i ett sådant ” sopsamhälle” och det är en väldig kommers med små affärer överallt. Vattnet i de enkla hemmen måste köpas, elen tjuvkopplar man till en granne som har en linje.  Kampen om överlevnad är daglig och det absolut viktigaste för dessa familjer är att deras barn ska få gå i skolan. Då finns det en chans att dessa så småningom kan flytta ut från soptippsområdet när de växer upp.
Barnmissionen har idag över 100 elever i sin skola i Molfrid . Dessutom finns en yrkesskola för unga vuxna där man kan få kortkurser i data, kosmetologi, reparation av mindre el-apparater och mobiltelefoner samt en svettskurs.

Vid mitt besök i Payatas häromveckan mötte jag en av skolans elever, Alexandra. Hon är 9 år och bor alldeles intill tippen med sina föräldrar och en lillbror.

Alexandra i Molfrid skolan

Vi promenerar tillsammans hem till Alexandra

Alexandra älskar sin hund

Lolit jobbar på skolan som allt i allo, känner alla människor och följer med på vårt besök 

Av dessa gamla madrass skumgummi- bitar görs nya madrasser.

Alexandra på väg tillbaka till skolan med social arbetare Merilyn




No comments:

Post a Comment