Tuesday, February 22, 2011

The amazing Papaya och en busig labradorvalp


The amazing Papaya

Ett helt uppslag om Papaya frukten, vad sägs om det? Jag hittar artikeln i en Hälsotidning som ges ut 6 gånger om året här på Filippinerna. Där blir jag upplyst om att detta träd, Carica papaya, egentligen inte är något träd alls utan en Ört.  Man tror att den urspungligen kom från Mexico och nu växer den i alla tropiska klimat så och på Filippinerna. Plantan ser ut som ett träd med en enda stock och de stora löven växer brett ut direkt från denna stock. Den gröna frukten bli gul eller orange när den mognar.  Den är rik på C-vitamin, vitamin A, B complex och K, folsyra, järn och calcium. Den innehåller ett enzym som heter papain som är antiinflammatoriskt. Här används den omogna papayan som sårförband och på brännskador. Vi har 5 sådana” träd” i vår trädgård så vi bör ju kunna hålla oss friska om det bara hänger på ”Carica papaya”.

                                      Ett av våra Papaya-"träd"

Lite nyheter från tidningarna Daily Enquirer och Manila Bulletin

-Den 14 februari, på Alla Hjärtans Dag ordnade de lokala myndigheterna i en stadsdel av Manila ett massbröllop. Glorietta Park var fylld till bristningsgränsen då 2000 par vigdes.
            -Borgmästaren i stadsdelen Muntinlupa har bestämt att plastpåsar inte får användas längre som förpackningsmaterial. Under den stora översvämnings-katastrofen 2009 i Manila var alla avloppsrör i staden  igensatta av plastpåsar vilket gjorde katastrofen mycket värre.
  (På tal om Muntinlupa så är det i den stadsdelen som det enorma Bilibid fängelset ligger med sina tusentals fångar. Thord var där i lördags tillsammans med Mikael Joumé, på besök från Sverige och hälsade på Tom Dalby, en dansk som sitter inne på 9 år varav han avtjänat 2 hitintills. Vi försöker titta till honom en gång i månaden men nu var det nästan två så han var mycket glad. Han är så tacksam för matkassarna vi har med oss och denna gången var det hembakat grovt bröd med. I julas delade vi ut en liten kristen skrift på fängelset, nu ville Tom ha fler och det ska han gärna få.)
            -För första gången i detta lands historia har en lever transplantation utförts på ett litet barn. En 3-årig  flicka, Catherine Buenaventura fick en del av sin unga morbrors lever. Operationen varade i 19 timmar och lyckades väl. Grattis till ett duktigt läkarteam från det nyligen öppnade” Center for Liver Disease Management” i Medical City.

 Nyheter från Barnmissionen

Nu händer allting väldigt fort ute på Hills of Grace i Rodriguez. Det pågår markarbeten på flera platser på tomten och ras-skydd byggs med stora stenar. Bottenplattorna för de stora järnbalkarna gjöts i torsdags exakt ett år efter att vi köpte tomten. Massor med byggarbetare springer runt som myror i en myrstack.  De bär, sågar, gräver, bankar på järnstänger, kör lastbilar, gjuter cement, allt under kontrollant Ingeniör Ayos vakande öga. Allt måste göras på rätt sätt och bygget ska bli extra jordbävnings-säkrat .



På tal om jordbävning så satt jag helt chockad igårkväll framför TV:n och tittade på människorna som flydde i full panik i Christ Church på Nya Zeeland efter jordbävningen. Det är rent surrealistiskt att se hur byggnader bara faller ihop som korthus.  Måtte måtte det aldrig hända här i Manila med sina miljoner innevånare och 30 vånings höghus. 

Hundkapitlet.

ETT sätt att kategorisera människor är som ” Hundmänniskor” eller
” Icke hundmänniskor”. Båda grupperna har svårt för att förstå den andres känslor och synpunkter när det gäller denna ” Människans Bästa Vän”. Om jag säger så här att Thord och jag har mer än en hund så förstår ni vilken grupp vi tillhör. Sigge är en labrador valp som är smått tossig - biter på allt, drar i elsladdar, jagar guldfiskarna i fiskpölen och är helt matgalen men han växer till sig och blir vis så småningom, det vet vi. Det gäller bara att ha lite tålamod.

Sigge 6 veckor    

Sigge, 12 veckor får ett välbehövligt bad.

Det är ca en vecka sen jag skrev förra bloggen. Tror att det blir lagom med en uppdatering veckovis. Om det händer något extra dramatiskt däremellan så kan det bli fler.
  


No comments:

Post a Comment