Monday, April 4, 2011

Brand på West Crame, skolavslutning och dödsdommar.

Manila den 4 april
Nu har det snart gått två veckor sen jag bloggade sist. Dagarna har varit  fulla och min lilla laptop har pajat och är på lagning.
Brand på West Crame
Idag bröt det ut en stor brand ca 100 m från vårt huvudkontor, Leto Christian Center. Det började brinna inne i någon av de otaliga gränderna som vi är grannar med. Vi vet inte hur många som blev hemlösa men vår kyrka är full av människor som fått mat och en tillflykt över natten. Vi har just nu ingen aning om hur länge de behöver stanna och vad som kommer att hända imorgon. Vi tar en dag i sänder.
Röken bolmade över området i 1,5 timme
Ett tiotal brandbilar bekämpade elden


Skolavslutningar
Det filippinska skolåret slutar nu i mars och alla barn har sommarlov i april och maj. Dessa månader är de klart varmaste månaderna i detta land då temperaturerna klättrar upp till 35-37 grader. Man säger att det finns bara två årstider här - den varma och den mycket varma.
 En skolavslutning på Filippinerna är en viktig affär. Även de yngsta förskole barnen klär sig i en vit toga och en platt doktorshatt. Det är oftast ett långt program där alla mammor är närvarande, en del pappor och mor och farföräldrar. Barnen får gå fram och ta emot medaljer för olika prestanda, man sjunger och håller tal. Jag har varit på två skolavslutningar den senaste veckan, se foto.




Dödsdömda
Tidningarna och övriga media här i landet har den senaste veckan varit fulla av historier om de tre filippinska medborgare som fastnade vid inresa till Kina med narkotika i baggaget. En av dem hade flera kg heroin i en dubbelbottnad väska. De tre dömda, två kvinnor och en man avrättades i olika fängelser i onsdags. Vice president Binay var över till Kina för några veckor sedan för att begära nåd för dem. President Aquino vädjade till Kinas president in i det sista om nåd men Kinas regering var orubblig. De säger att de har enorma problem med narkotika bland unga människor och nu ville de statuera ett exempel för att avskräcka fler från att smuggla. De tre som avrättades i onsdags lämnade familjer och barn efter sig. Djupt tragiskt.
 Det sitter enligt uppgifter jag läst flera hundra filippinare i fängelse i olika länder för smuggling av droger. De kallas här för ”drugmules”. Om man går till botten med detta så tror jag det är ett allvarligt tecken på bristen på arbetstillfällen på Filippinerna. Till sist tar man till dessa oerhörda risker.
Gäster
Vi har haft 2 gäster i vårt hem under den gångna veckan. Albert Mridha från Bangladesh har varit här och besökt Barnmissionen. Albert är ledare för Free Christian Churches of Bangladesh och är en mycket god vän till oss sen många år tillbaka. Vi var faktiskt med när han gifte sig med sin Mary 1985.
Vi har också besök just nu av vår goda vän Kerstin Isaksson-Carlsson som arbetat i 5 olika länder under sitt aktiva liv. Bl.a. så kom hon som pionjär till ön Bhola i Bangladesh efter den stora naturkatastrofen 1970. Vi har många gemensamma minnen så det finns mycket att prata om.
Åren går
Idag är det 41 år sedan min svärfar Abner Dahl vigde Thord och mig i Elim kyrkan på Djäknegatan 13 i Malmö. Under kvällens gång den dagen började det snöa och storma trots den sena årstiden. Inte precis idealiskt bröllopsväder. Men våra år tillsammans har varit fulla av värme. Vi har haft ett fantastiskt liv av spänning, äventyr, uppdrag och möten med människor från olika länder och kulturer. Under alla dessa år har Guds sol lyst över oss.

No comments:

Post a Comment