Saturday, April 30, 2011

Påskintryck, Läger och Jordskred

PÅSK- INTRYCK
Påskveckan är över men intrycken av  veckan dröjer sig kvar…På långfredagen var det 24 personer bl.a. 3 kvinnor som lät sig korsfästas uppe i provinsen Pangasinan. En del av männen gör det varje år.
 Botgöring ? Löften till Gud ? Ekonomisk fördel ? Turistiskt skådespel ? Ja, det är nog allt detta.
Vi var ute och körde på långfredagen och hamnade mitt i en procession med dekorerade vagnar, s.k. ”floaters” med gips figurer i mans-storlek. Där fanns Jesus, lärjungarna, Maria, soldaterna med sina spjut, Pontius Pilatus-  ja hela Påskens budskap på vagnar, allt så naturtroget att det såg levande ut. Prästen gick före med sitt rökelsekar. De filippinska katolikerna utövar sin religion med stort nit, det är då sant.


LÄGER
Eftersom skolorna här är stängda för sommaren har vi möjlighet att ordna sommarläger i Shining Light Center, vår skolbyggnad som ligger 3 mil utanför Manila. Just denna veckan är det 72 barn från 8 – 13 år som busar och leker, sover ( ????) och äter, lyssnar till Bibelundervisning och sjunger under dagarna 3.
När man ser dessa underbara ungar som  alla varit med i vårt Barnarbete inne i stan under våren så kan man inte riktigt fatta hur deras levands-förhållanden därhemma ser ut. Till lägret tar man med sig sina allra finaste kläder. Begagnade kläder är oerhört billigt så även de riktigt fattiga klär sig ordentligt. Sen att man inte har rinnande vatten, toalett, elektricitet eller mat på bordet hemma är en annan femma.....oj det rimmade ju....
Thord och jag hälsade på lägerbarnen och deras ledare på torsdagsmorgonen och man blir bara såååå glad av att se deras lycka.


På ShiningLight Center är det livat

En del av barnen kommer från slumområden som detta.

Barnen ÄLSKAR att bli fotade.
JORDSKRED
På långfredagen inträffade en tragisk naturkatastrof söderut  på ön Mindanao. I provinsen Compostela Valley finns det en hel del guld i marken och där arbetar männen med att på egen hand gräva tunnlar för att leta efter den åtråvärda varan. Förra veckan rasade en massa lera ner över dessa tunnlar pga intensiva regn och begravde minst 15 människor. Fick världen reda på detta ?? Antagligen inte, men tidningarna här har speglat tragedin. Och det är nästan alltid de fattiga som drabbas, åtminstone i detta land. För när man letar efter guld på detta sätt är det minsann inga mängder man kan gräva fram.


Högst personligt
Nu är det bara FÖR VARMT. I tisdags gick temperaturen upp till 37 gr. nere i Manila och uppe hos oss lite utanför stan var det 34,5. Jag åkte jeepney och tricykle hem efter en ” Ladies Bible Study” träff och trodde jag skulle avlida innan jag var hemma. Det känns svårt att tänka klart när det blir så här varmt och det kan ju vara bra att ha det att skylla på när minnet sviker.

Idag har vi ätit en av papayorna som har mognat färdigt i trädgården. Kolla in så många kärnor den hade. Dessa kan man bara sätta ner i jorden så vips har man ett nytt papaya träd. Enkelt eller hur ??

Vår Marie är just  nu på väg till Abijan, huvudstad i  Elfenbenskusten, på ett nytt uppdrag för Rädda Barnen. Planen är att hon ska arbeta där i fem veckor med "Child Protection Programs". Tänk gärna på henne.

No comments:

Post a Comment