Thursday, April 14, 2011

West Crame branden, fängelsebesök och huset stiger.

Uppföljning av branden på West Crame.
I min förra blogg berättade jag om branden på West Crame måndagen den 4 april . På onsdagen gick jag runt i området tillsammans med vår pastor German de la Cruz och tittade på förödelsen. Antalet drabbade räknades till 718 individer, vuxna och barn. En del förlorade allt vad de ägde, andra hann rädda en del innan lågorna kom. Jag blir alltid lika förvånad över att det sällan dör människor i dessa bränder. Folk tar sina barn och bara rusar ut ur de smala gränderna. Flera av dem som förlorade sina hem tillhör Leto församlingen och har fått en tillfällig tillflyktsort bland vänner och släkt. Här på Filippinerna är man enormt generös med att dela med sig av det lilla man har när olyckan är framme. 



Den här lilla familjen med sin nästan nyfödda bebís fick en tillflykts plats i vår kyrka.
Tips. Om du dubbelklickar på fotona får du upp en större bild.
Besök på Bilibid-fängelset
I söndags åkte vi till fängelset på fm och hälsade på Tom Dalby, dansken som sitter inne för förskingring. Han hade varit sjuk men var bättre och blev såklart jätteglad över att få besök. Han vistas på ett s.k. ”Low security department” och det betyder att  de 2000 fångarna där kan röra sig relativt fritt i ett taggtråds-omgärdat område  utanför sina rum. 5 gånger om dagen ringer en klocka och då skall alla fångar samlas för att räknas in.
Där i fängelsets matsal möter vi Tom. I hans rum trängs 46 fångar berättar han. Själv har han en  ” Bur” i rummet som han kan låsa om. Där har han en liten fläkt, sina böcker och sin laptop!! Och det är han helt ensam om, han är klart privilegierad. Men ensamheten och isoleringen måste vara oerhörd och vi hoppas att han ska bli benådad snart. Han ber, tror och hoppas på det själv.
Byggnaden i Rodriguez stiger i höjden
Thord är ofta ute på Hills of Grace för att följa bygget där. Man är nu uppe och bygger på  andra våningen på huvudbyggnaden och snart gjuts taket där. Vi känner en blandning av förtjusning, inspiration och glädje, samtidigt som rädsla och oro över allt som sker. Glädje över en vision som blir uppfylld, oro över att allt ska falla på plats med pengar som saknas. Men vi går fram i tro och förtröstan att en Högre Hand styr.
                                    Taket på andra våningen gjuts antagligen kommande vecka

Nu är det sommar
Igår var den varmaste dagen på året hitintills och nu är det ingen återvändo- den filippinska sommaren är här. Det märkliga är att det svalnar ner på nätterna och det blåser en ganska skön vind, åtminstone utanför stan.
Denna veckan har vi vårt första barnläger ute i Shining Light Center. Där finns nu ca 60 barn i åldern 9-13 år. Det är en enorm upplevelse för dem att komma ifrån sina trånga bostäder - ut på landet- träffa nya kompisar, leka, tävla, lyssna till Bibelundervisning, sjunga och inte minst att äta 3 stora måltider om dagen plus två meriendas = fika.
Högst personligt
Den här gräshoppan tänkte dela duschen med oss men därav blev intet.


 Nu mognar mina 2 stora papaya frukter i trädgården.






No comments:

Post a Comment