Monday, November 21, 2011

Flytten klar, en tragisk brand mm

Vi installerar oss.

Nu är vi på plats på Hills of  Grace i Rodriguez. Veckan som gått har varit extremt rörig när folk har flyttat in i sina respektive rum, funderat igenom var skrivbordet ska stå, packat upp pärmar och papper, letat efter saker som man glömt var man lagt, hittat ställen ute på gatan att köpa sin lunch på. Och det har varit en varm vecka med mycket sol så allt man gjort har varit med svetten rinnande. Men personalen verkar ha tagit det bra med ett smile på läpparna. Vi har en bit kvar tills allt kommer på plats och nu är det dessutom  invigningen som pockar på uppmärksamheten. Så ingen behöver  vara arbetslös  precis.
Medan allt detta pågår fortsätter de vanliga programmen i Missionen. Skolorna förbereder sig för skolavslutningar och julfester, barnmötes-teamen planerar julklappar till de ca 800 barnen , mamma-barnkliniken tar emot patienter med olika behov och yrkesskolans elever fortsätter med sina olika kurser i förhoppningen om att landa ett jobb framöver.
Nya centrat



Huset från baksidan

Innergården

Ännu en brand i Manila
På söndagsnatten brann det igen i ett slumområde i megastaden Manila. Det drabbade ett område där Missionens barnmötesteam har KBC, Kiddy Bible Class,  sen 2 månader tillbaka. Många gånger vid dessa bränder hinner innevånarna ut och överlever. Inte så denna gången. 8 personer, 4 vuxna och 4 barn dog i lågorna. Ett av barnen hade gått regelbundet på våra KBC. Det är så tragiskt. Det är alltid de som redan är fattiga och nästan inget har, som drabbas. De förlorar livet, skjulet som är deras hem och sina få ägodelar. Vi kommer att skicka dit ett av våra team för att stötta barnen i deras trauma.
Så här såg det ut efter en brand nära Letobyggnaden i våras.

Ett farligt jobb
Att vara president på Filippinerna är förenat med uppenbar fara. Diktatorn Ferdinand Marcos blev avsatt, Cory Aquino utsattes för 7 kupp och mord- försök, Josef Estrada satt i husarrest i 5 år anklagad för korruption och nu är förra  presidenten Gloria Arroyo arresterad pga valfusk i både 2004 och 2007 års val. Av de senaste 5 presidenterna är det bara president Ramos som klarade sig helskinnad.

Oroligheter på Mindanao
Situationen är mycket infekterad mellan regeringstrupper och muslim guerillan. Tusentals civila har måst fly från sina hem för att inte hamna mitt i eldstriderna. Dessutom har kommunist guerillan vaknat till liv och kräver att staten tar hänsyn till deras ideologier.
 Filippinerna är ett väldigt speciellt land med sina 7100 öar, sina 100 etniska grupper med lika många språk, sina olika religioner och sin växlande topografi.
Att hålla samman detta land politiskt och kulturellt är inte enkelt. Själva är folk noga med att påpeka, vi är alla PINOYS, ett smeknamn för filippinare och man är stolt över sitt land.

No comments:

Post a Comment