Tuesday, October 9, 2012

Freds samtal pågår, Jamaira, kvinnovåld och bakning

I veckan har Filippinerna kommit på världsnyheternas sida både på CNN och BBC. Orsaken är det avtal som håller på att upprättas mellan den filippinska regeringen och den muslimska rebellrörelsen MILF, Moro Islamic Liberation Front . Konflikten har varat i ca 40 år och har kostat 120 000 människor livet. Det är massor med civila, det är militär och rebeller som har dött under resans gång. MILF har krävt total suveränitet i sina muslimska områden nere på ön Mindanao. Detta har givetvis inte gått att acceptera för myndigheterna då det också finns naturtillgångar av stort värde just där.  Nu har man tydligen kommit fram till någon slags kompromiss med relativt stort självstyre men alltså ingen egen stat i staten.  Konflikten som pågått i så  många år  har orsakat fattigdom, dålig utbildning för barnen, stor brist på hälsovård för befolkningen och isolering från övriga delen av landet.
 En av de barnmorskor som arbetade flera år på Barnmissionens undernäringsklinik kände en gudomlig kallelse att gå med i ett arbetsteam i södra Mindanao som stöder gravida kvinnor och förlöser barn i hemmen. Hon berättade för mig en gång att hon och hennes kolleger ibland arbetar under dödshot ifrån männen i familjerna. Skulle det gå snett och barnet eller mamman dör ställs de till svars. MODIGA MODIGA ARLENE, som hon heter. Jag böjer mig ödmjukt inför dessa arbetares hängivenhet och kärlek till dem som inte ens staten  någonsin brytt sig om.
Vi hoppas och ber att avtalet som presidenten håller på att skriva under ska ge fred, lugn och ro för de många lidande och oskyldiga .

 Förskolan på Hills of Grace
Lilla Jamaira är en av de 37 barnen i förskolan på Hills of Grace. Med intresse tar jag del av hennes historia. Hennes mamma är änka och försörjer sig på en sari-sari shop, det är en sorts  gatuaffär som det vimlar av överallt på Filippinerna. Där säljer man karameller, tvättmedel och hårshampoo i mini förpackning, en deciliter cocacola upphällt i en plastpåse med ett sugrör till , cigaretter som säljs en och en. Detta är bara några av de saker man kan köpa. Vitsen är att man kan köpa LITE av det man ska ha så att man inte behöver lägga ut så mycket pengar åt gången, för såna har man inte. Jamairas mamma tjänar 600 svenska kronor i månaden på sin lilla shop. Det är under existensminimum.
Jamaira är en ovanligt intelligent liten tjej, hon är fyra år och kan redan läsa. Hon är duktig på att sjunga och sjöng en solosång när det var ” Family Day” förra veckan. Vad ska det månde bli av detta barn ? Jag bara undrar...




Barnen på förskolan samlar små slantar till julfesten i flaskor de dekorerat själva . Ett bra sätt att lära ut sparande.

Denna sari sari shopen är ovanligt välfylld

Våld mot kvinnor är förbjudet men...
I fredags kom en av de gravida mammor  som går på kontroller på mamma- barn kliniken till Hills of Grace. Hon var blåslagen över hela kroppen och djupt traumatiserad efter svår misshandel av sin sambo. Han hade t.o.m. boxat henne i magen. Hon visste inte vad hon skulle ta sig till. Hon erbjöds hjälp av personalen här att anmäla misshandeln till ” Womens Desk” som är en statlig institution mot våld i hemmet. Men det ville hon absolut inte. Hon tog sina pinaler och reste den kvällen till en kusin i en annan del av Manila. Denna kusin sa till henne: Åk tillbaka till din karl. Vilket hon gjorde. Vi ber och hoppas att det inte blir hennes död. Hon vet att hon kan fly när hon vill till vårt center. Hon är en vacker kvinna på 24 år och bor med en 30-årig man som har familj på annat håll.

Bakning pågår.
Nu har våra svenska volontärer Hanna och Anna bakat i den nya ugnen HELA dagen och det är en stor insats i denna värmen. De svettades och torkade pannorna och knådade och penslade bullar och dekorerade muffins. Duktiga tjejer....de bakade till en samling imorgon för  kvinnor i spar-programmet ULE.



 Ännu ett familjehem byggs nu på Hills of Grace

No comments:

Post a Comment