Friday, November 9, 2012

All Saints Day, Getter och bebisen

All Saints Day är över.
Det har gått en vecka sedan det var Allhelgona-Helg. Här på Filippinerna är det en stor och viktig helg då miljoner människor reser hem till sina provinser för att hedra de döda som är begravda där. På en av begravningsplatserna här i norra Manila var det en miljon besökare under 2 dagar. Det är en väldig kommers involverat i detta med försäljare som sätter upp sina stånd utanför gravplatsen och säljer blommor, stearinljus och färdiglagad mat. De flesta familjerna har dock egna matkorgar med sig och hela släkten samlas omkring graven eller ”väggen” där den döde finns. Sen äter man och dricker och sjunger och umgås en längre stund. Det är ett tillfälle för släkt att träffas, diskutera och prata om sina liv.
De rika har hela mausoleer att gå till och de mindre bemedlade har en ”cementburk” där namnet på den döde står inskrivet. Man cementerar upp hela väggar med plats för en kista i varje avdelning. Fotona nedan kanske klargör min lite luddiga beskrivning.



Getprojekt
Förra fredagen var Thord ute på en lång bilresa norrut, 45 mil fram och tillbaka, för att titta på ett forskningsprojekt omkring getter. Det är knutet till ett universitets område där man avlar fram olika stammar av  getter och får för att få fram tåliga sorter som klarar klimatet här. Intressant. Eventuellt ska Barnmissionen köpa en del getter av dem framöver som sen ska delas ut till familjer som bor på landsbygden.




Alla de här fåren har svarta huvuden. Fina eller hur ?

Nya bebisen
I måndags fick jag träffa lilla Hillary Grace som föddes på Hills of Grace en vecka tidigare. Hon är ett vackert barn med ett ”lurv” av svart silkeslent hår. Hennes mamma är 24 år och detta är hennes tredje barn.
Det skulle vara underbart att få följa detta lilla liv åtminstone ett tag framöver.


Svar på gåtan angående denna bild:


Detta är elmätare som man sätter högt uppe i luften för att det ska bli svårare att tjuvkoppla el vilket är väldigt vanligt i kåkstäderna. Detta drabbar alla oss ordentliga medborgare som betalar våra elräkningar. Vi har en viss procent på räkningen som heter ” System loss”. För ni tror väl inte att Meralco, det enda elbolaget i landet, står för den kostnaden ????




No comments:

Post a Comment