Saturday, November 17, 2012

Brandövning, Light in Sight, fototapet och kennel hosta

I tisdags var det brandövning på Hills of Grace. Det var brandkåren i Rodriguez som tog initiativet för att, bl.a. visa hur man använder en brandsläckare. Det var inte många av oss som visste hur en sån fungerar, ja bara ett par stycken. Barmissionens center är välplanerat för en eventuell utrymning, det finns sprinklersystem i taket och brandsläckare på många platser.
Så här gör man med en brandsläckare...

Rhealina sprutar energiskt på den uppgjorda brasan

Joice har lite fel vinkel på munstycket men det är ju bara på lek....
 Jag kan inte låta bli att tänka på de otaliga bränder som varje år drabbar kåkstäder och slumområden inne i Manila. Man kan på långt håll se hur rökpelaren ringlar sig upp i atmosfären och då vet man att nu brinner det någonstans. Senast i april förra året var det en stor brand i kvarteret där Barnmissionens gamla kontor låg. Hundratals människor blev hemlösa och förlorade allt de ägde. I dessa kvarter kommer ingen brandbil in för det är alldeles för smala gränder mellan husen.


Folk försöker rädda det som räddas kan av sina ägodelar

Pastor German de la Cruz går runt och tittar på bedrövelsen. Flera medlemmar i hans kyrka drabbades av branden.

Under veckan som gått har ögonprojektet ” Light in Sight” kommit igång i liten skala. Vi har fått kontakt med Sören C. som är optiker i Bjärred och som känner starkt för att hjälpa fattiga barn med synfel. Vi fick ut över 50 barn-ramar gratis av honom. Drygt ett hundratal skolbarn på Molfrid Center kollades och 22 av dem hade problem. En filippinsk optiker, också hon med ett hjärta för dessa barn, ställde upp och undersökte dem. Så nu har 16 av dessa fått glasögon. De flesta barnen var närsynta.
Optiker Teresita kollar barnen

Det blir spännande att få glasögon, då kan jag se bättre på svarta tavlan...( som är grön här )

En sen kväll dekorerades personal-matsalen på Hills of Grace med en stor fototapet. Så här såg det ut när Thord och volontärerna Anna och Hanna klistrade upp den och fint blev det. Man kan fantisera om sval och frisk luft från bergen när det är 31 grader, det kanske hjälper.  


Våra två hundar har fått ”kennel hosta”. Det betyder att de hostar och harklar sig stup i ett. Jag har försökt få i labradoren Sigge lite honung ikväll men det var inte särskilt populärt. Bobby däremot, glupsk som han är, slickade glatt i sig. Får se om de håller sig lugna inatt.....




No comments:

Post a Comment