Saturday, November 24, 2012

Sorg i tre år, vad hände sen, nya hus

Den 23 november är ett sorglig och oerhört tragiskt datum för 58 filippinska familjer. Den dagen för tre år sedan mördades kallblodigt deras familjemedlemmar i en massaker utan motstycke i modern tid.  Det var den största attacken någonsin mot mediabevakare och journalister. Den skedde nere på ön Maguindanao. Där har under flera decennier funnits en släkt som regerat enväldigt, krigsherrar med egen armé och egna vapen. För tre år sedan utmanades guvernören som tillhör den clanen av en rival om guvernörsposten. Det kunde man inte tolerera. När rivalen skulle registrera sin kandidatur inför valet gav han detta uppdrag till  sin hustru och flera andra kvinnliga släktingar, eftersom han blivit hotad till livet. Han tänkte att våra kvinnor kan ju ingen skada, det är mot vår muslimska kultur.
Med i bilkonvojen fanns ca 30 mediabevakare plus en del andra personer. När konvojen kommer en bit på väg möts de av en  armé av tungt beväpnade män. På några timmar likviderades varenda en , ingen överlevde. 58 döda lämnades utströdda i gräset, en del försökte man hastigt begrava i en stor grop.
Idag sitter mer än 100 personer häktade sen 3 år tillbaka för detta grymma brott. Rättsväsendet på Filippinerna är en katastrof och ingen vet hur länge det kommer att dröja innan domar faller.

Vad hände sedan?
Är det någon mer än jag som alltid undrar efter en katastrof: vad hände sen? Hur ser det ut i Chengdu i Kina efter jordbävningen där, vad har hänt i Pakistan efter översvämningarna som drabbade miljoner, hur löste man krisen i Burma mellan muslimer och buddister? Media bevakar bara dagens händelser, sällan hör man någon uppföljning.
I vår dagstidning Daily Inquirer läste jag i veckan att det fortfarande finns 4000 människor som bor i evakueringsläger efter tyfonen Habagat i augusti iår. De bodde utefter stränderna av  sjön Laguna de Bay och deras hem står fortfarande under vatten. Vilka öden och vilka problem de har. Men vi har alla glömt....och går vidare känns det som. Nu tror jag myndigheterna har planer för dessa familjer, men lätt är det inte. De ska kanske flyttas till ett helt nytt område. Ute i Rodriguez, där Hills of Grace ligger finns det tusentals familjer som fått flytta från sina kåkstäder och skjul bl.a. efter tyfonen Ketsana 2009.
Faximil från veckans tidning
 Nu till lite gladare nyheter.
På Hills of Grace byggs det vidare nu med två familjehus till som snart är färdiga. Området är så vackert med det gröna gräset och mangoträden som snart kommer att börja blomma.


Ingången till Hills of Grace har blivit rikigt fin efter trädgårdsmästare Ramonitos insats
I onsdags var det dags att utexaminera 90 elever från yrkesträningen på Molfrid . De har lärt sig olika hantverk och är nu beredda att börja söka jobb. De som har lättast att få jobb är eleverna från kosmetologi kursen samt svetsningen.

Undrar vad de här härliga små killarna vill bli när de blir stora.....


Veckans gåta ovan. Vad är detta, data spel uppe och levande vita möss nere?


No comments:

Post a Comment