Tuesday, October 8, 2013

Forts. Bangladesh besök







När vi kom tillbaka till Manila hade tusentals minimyror kalasat på böckerna i bokhyllan och resultatet såg ut så här. Inte roligt. Undrar om de blev visare av cellulosa-kosten.


Efter turen söderut  i Bangladesh var det dags att sätta sig på dagtåget till Dinajpur i nordväst.Resan tog ca 9 timmar. Mat beställdes av tågkocken och den smakade utmärkt men det var nog tur vi inte gjorde någon inspektion av ” köket”. Det räckte med att se hur man diskade våra tekoppar i korridoren.......
Målet för vår resa var ” Home of Peace” ett skolinternat för barn från extremt fattiga förhållanden. Barnmissionen stöder detta internat tillsammans med flera andra organisationer. Barnen och ungdomarna där åker hem till sina familjer på loven,annars bor de på hemmet. Det finns iår 300 elever från första till tionde klass. De har fått en otrolig chans till utbildning och många av dem är väldigt duktiga och målmedvetna. Hade de stannat kvar i sina hembyar hade de flesta flickorna gifts bort vid ung ålder och grabbarna hade gått ut som dagarbetare på risfälten, analfabeter som sina föräldrar.
Från Home of Peace gjorde vi besök på s.k. Tutorial Schools som FCCB, dvs den inhemska kyrkan, driver.
Det finns i detta område 23 skolor med ca 70 elever i varje. De får lära sig läsa, skriva och räkna. Det är en otroligt stark upplevelse att träffa dessa barn, höra dem sjunga och se dem dansa sina kulturella danser. Här växer en ny generation upp med möjligheter som aldrig  funnits förut i deras byar.
Skolorna underhålls från Sverige och det finns möjlighet för dig att vara med och stödja dem. Du får gärna maila till
 learnforlife.bangladesh@gmail  ............... om du är intresserad.En skola kostar 300 kr i månaden. Du kommer att få regelbundna rapporter och information på mail.

Under dagarna i Dinajpur gjorde  vi också besök i byar där Barnmissionen delat ut kor och getter till fattiga familjer. En fisk till en hungrande mättar för en dag men ger man ett metspö kan det räcka länge säger ett känt ordspråk. Korna ger mjölk som kan säljas, getterna får kid som ger en inkomst. Framöver kommer även grisar och höns att delas ut.










Nyfikna och glada ansikten kikar på oss genom bilfönstret

No comments:

Post a Comment