Monday, November 17, 2014

Barn med handikapp för hjälp.




Tack för allt stöd
Nu har det gått några dagar sedan Thord var i Tacloban för en minnes ceremoni 1 år efter Yolanda katastrofen. Många organisationer var där och de lokala myndigheterna höll långa tacktal till alla som stöttat och hjälpt till. Utan er alla, sa de, hade vi aldrig varit så långt framme med återuppbyggnaden. Och det stämmer säkert. Katastrofen var helt enkelt för stor.  Det är långt kvar till att hela området är " helat " igen, men sakta går det på rätt håll.

Ön Leyte grönskar igen


Barn med läppkäkgom-spalt.
Under graviditetens andra och tredje månad utvecklas ett fosters ansikte och de olika ansiktsdelarna växer samman. Hos barn med läppkäkgom-spalt (LKG) växer delarna inte ihop helt och hållet utan det bildas spalter i läpp och gom. Orsakerna till LKG kan vara flera: Bl.a. genetiska, intag av vissa läkemedel, undernäring hos modern, brist på folsyra, utsättelse för strålning.
Dessa barn bör opereras under sitt första levnadsår. I Sverige föds det ca 200 barn med LKG varje år. På Filippinerna är denna siffra 4000.

Här är flickan till höger ganska nyopererad, hon vågar inte le.

Bland de fattiga familjerna händer det att barnen med LKG överges till någon institution. De som behåller barnet är utsatta för sina egna skuldkänslor och grannars kritiska viskningar om barnets utseende. Vid högre ålder blir dessa barn ofta utsatta för hån och isolerar sig från omvärlden. Problemet bland de mindre bemedlade familjerna är en stor okunnighet om vad som, ibland väldigt enkelt, kan göras för att hjälpa dessa barn. De vet inte om att det finns flera organisationer i landet som ger gratis operationer. Det finns bl.a. Philippines Band of Mercy och det finns Operation Smile med många läkare som ställer upp kostnadsfritt.

Den här lilla flickan har opererats två gånger  sedan januari och har fler ingrepp kvar.

När Barnmissionens Nutritions team kommer till dessa familjer med informationen om att det finns hjälp att få, leder det oftast till en snabb åtgärd och så är processen igång.
 Det finns en skylt på grinden in till Hills of Grace med information och de senaste dagarna har det kommit 2 unga mammor med barn som behöver hjälp. De vet inte vart de ska vända sig  men Barnmissionen vet och kan slussa dessa familjer vidare, vilken härlig känsla......
Denna lilla baby har många handikapp. Mamman är 17 år .

No comments:

Post a Comment