Saturday, November 29, 2014

Jul på Filippinerna

Advent
Imorgon är det Första Advent i Sverige. Denna högtid firas inte här på Filippinerna. Men fira jul gör man. Det dekoreras för julen redan i september och julsånger kan man höra på alla köpcentra från oktober månad. Inget land i världen firar jul så länge som Filippinerna och det är väldigt intressant att se hur olika jultraditionerna ser ut från land till land.

Varje sommar jag är i Sverige har jag tänkt ta med mig en riktig  advents- ljusstake. Men det känns så inaktuellt just då,så jag glömmer det. Men det går bra med en kakform också..........

Kyrkobesök
 Eftersom Filippinerna  är ett katolskt land är  kyrkobesöken viktiga. ”Simbang Gabi” är en tidig morgonmässa , kl 04.00, som de flesta katoliker går till. Man börjar redan den 16 december och går sedan till kyrkan varje morgon fram till den 24 december,då det är midnatts mässa, Missa de Galo, tuppens mässa. Vi har pratat med en del av våra katolska vänner och de klagar ibland över hur jobbigt detta är, men går gör man....
”Parol”
Sedan spanjorernas kolonialisering av Filippinerna år 1565 har man tillverkat julstjärnor, s.k. Parols. Från början var det något man använde för att lysa upp vägen till kyrkan och den tidiga mässan. Idag är denna tradition så djupt rotad i filippinskt julfirande att alla som kan, har en stor julstjärna utanför sitt hus. Många gör sin egen och man tävlar om vem i kvarteret som har vackrast parol.


Julmaten.
På ett filippinskt julbord ( i ett hem där man har råd förstås) finner man följande rätter, passa på nu och lär dig lite tagalog ord !!!
LECHON: Viktigast är den helstekta griskultingen
KESO DE BOLA: En rund edamer ost som det sägs att en svensk läkare introducerade i landet för längesedan !?
ENSAYMADA: En rund vetebulle med riven ost och massor med socker ovanpå
LECHE FLAN: Karamelpudding
HAMON: Houngsrimmad skinka
MACARONI SALAD: kokt pasta med majonnäs
SALABAT: Varm ingefärs- dricka
RUNDA FRUKTER, alla sorter
Flera olika sorters kakor gjorda av sött klibbigt ris ( Bibingka och Puto Bumbong)

Filippinskt Lechon

Söta riskakor

Julpyssel
Häromdagen samlade vi barnen i Open Heart Children´s Village till julpyssel. Det klipptes och klistrades så det stod härligt till och barnen var mycket duktiga och idé rika.



Julfester
Nästa vecka börjar den första av Barnmissionens många julfester. Varje program måste ha sin egen fest så det bli 17 stycken innan allt är över. Först ut är barnen i Kiddy Bible Class, ca 450 stycken på 5 olika platser som skall ha sina fester. De kommer att få se ett juldrama, det blir julfika och en liten julklapp. Jag kommer att skriva en ny blogg när jag varit på en av dessa fester. 




No comments:

Post a Comment