Sunday, November 8, 2015

Avlövat, minnet av Haiyan och sponsorship elever

Idag är det den 8 november. Den första höst-stormen har dragit in över Sydsverige. Det blåste ordentligt i skogen där vi bor, vinden ven i fönster och skorsten och jag sa till Thord att nu faller nog alla löven. Och det gjorde de. Bilderna nedan är klara bevis.


















Den 8 november, idag för 2 år sedan, drabbades Filippinerna av den största naturkatastrofen  i mannaminne. Ja, jag har berättat om det många gånger.... här kommer det igen.
Denna båt följde med flodvågen upp på land

I väntan på identifiering

Utefter kusten var ALLT förstört
Tyfonen Haiyan, kallad Yolanda på Filippinerna, slog till med en så förödande kraft att allt i dess väg slogs sönder. Området som drabbades ligger ca 100 mil söder om Manila och det omfattade flera stora öar, Leyte, Samar, Panay, Cebu m.fl. Aldrig tidigare uppmätta vindstyrkor på 275 km/timmen  svepte in på morgonen den dagen och slog en icke förberedd befolkning med förlamande kraft. Ingen vet hur många som omkom. Man har hittat och identifierat 6300 människor men minst 2000 till är borta, antagligen svepta ut i havet. För det som tog flest liv var inte vinden utan den ca 6 meter höga flodvågen som trycktes upp på land av vinden. Folk drunknade i sina hus och hem där de tagit skydd från vinden och regnet. INGEN kunde ana den  tragedi som skulle komma att drabba 11 miljoner människor varav 1,9 miljoner förlorade sina hem.
Idag kan man inte se något av förödelsen men det finns fortfarande många som har enormt svårt med försörjningen, bor i tillfälliga bostäder och vars liv förändrades  för alltid när  stormen tog deras nära och kära.
Get projektet i Scandinavian Village utanför Tacloban går framåt och det ska bli spännande att se vad detta projekt kan ge i utdelning till landsortsbefolkning som drabbades av stormen.

 Barnmissionen på Filippinerna har en Face Book sida och där hittade jag foton och nyheter om en träff för skolungdomar på Hills of Grace. Det finns ca 600 barn och undomar som får hjälp till skolgång genom organisationen ABC Island som nyligen gått samman med Barnmissionen. Förutom skolgången ordnas andra aktiviteter bl.a. seminarier där man tar upp olika ämnen. I slutet av oktober samlades 76 high school elever till föredrag och samtal i grupp.
















Malmö Pingstförsamling är ju Thords och mitt andliga hem och där händer det ofta något intressant. I lördags var det Global Leadership Summit med bl.a. Bill Hybels. Tyvärr hade vi inte möjlighet att delta i detta evenemang. Däremot lyssnade vi i torsdags kväll till Elisabeth Sandlund, chefredaktör på tidningen Dagen. Hon talade om alla människors lika värde, något som vi kanske behöver påminnas om i dessa tider, med folk från andra länder och kulturer som strömmar in över våra gränser. Hon talade också om hur samhället ser på människor med funktionshinder.  Själv har hon en vuxen dotter som inte kan tala, utan förmedlar sig med omgivningen via en iPad.

Elisabeth Sandlund intervjuas av Andreas Wessman, pastor i Pingstkyrkan



No comments:

Post a Comment