Sunday, November 22, 2015

Roadtrip, Vad händer i världen och Nyheter från Filippinerna


Roadtrip in the USA
Just nu befinner Thord och jag oss i USA på några veckors avkoppling. Vi hamnade i Chicago på våra standby biljetter som vi fått genom min svägerska, som arbetat på SAS i 40 år. Standby betyder att man kommer med planet bara om det finns plats över, när alla ” vanliga” passagerare kommit på. Alltid ganska spännande och  nervöst. Men iväg kom vi.  Vi fick sedan låna en bil som vi körde de 200 svenska milen från Toledo till Vero Beach i Florida. OBS. Harley Davidson MC är INTE våra, bara så  ni vet....















Terror
 Fredagen den 13 november satt vi på ett hotellrum och tittade med stigande fasa på bilderna som rullades upp från terror attacken i  Paris. Jag förstår det inte: hatet och ondskan som vill oskyldiga människors död. Var ska det sluta frågar jag mig, hur ser framtiden ut. 
Våldet har fortsatt med attacker i Mali och Tel Aviv denna veckan.
Som ett resultat av ondska och krig har vi alla flyktingar. En  ändlös ström av lidande människor. Många många är de organisationer som hjälper till och alla har olika roller i en så komplicerad situation. Barnmissionen har fokuserat på att hjälpa människor nära konfliktens centrum. Tillsammans med Humedica arbetar man i 35 flyktingläger och i flera skolor i Libanon. Behoven är enorma, men genom gemensamma insatser gör man stor skillnad och tusentals människor får läkarhjälp varje månad.
Här i USA har man visat sitt deltagande med offren i Paris genom att flagga på halv stång hela denna veckan.



Nyheter från Filippinerna
Denna veckan 18-19 november har Filippinerna och huvudstaden Manila varit värd för toppmötet APEC, Asia-Pacific Economic Corporation. Alla skolor har varit stängda under veckan och 18-19 utlystes som röda dagar av säkerhetsskäl för ALLA var där, President Obama, Kinas president Xi Jinping, Australiens, Japans och Canadas premiärministrar plus ca 18 andra landsledare. Det blev som alltid protester från grupper som känner sig åsidosatta i samhället men annars gick det tydligen relativt lugnt tillväga.

Världens ledare 

Protestmarscher.


Igår, lördagen den 21 november, kom vår kung Carl Gustav till Filippinerna och staden Tacloban för att besöka ett scout center som byggts upp efter tyfonen Haiyan 2013 med medel som bl.a. skänkts från Sverige.


I Scandinavian Village, Tacloban,  går getprojektet framåt. Thord har precis fått nya foton från uppbyggnaden av gethuset. I slutet av denna månad ska det vara klart. Sedan välkomnas 50 vackra, stora, lång-örade getter. De kommer att ha mängder med god och näringsrik mat att äta, växter som odlats alldeles i närheten. På detta odlingsbara område har också 500 mahogny träd planterats, dessa är gåvor från myndigheterna. Planer finns att starta datorkurser för ungdomar som hoppat av skolan. Det finns fina lokaler för detta i den nyrenoverade  byggnaden ” The Teachers Camp”.




No comments:

Post a Comment