Tuesday, December 22, 2015

En God Jul och ett Gott Nytt År


En av de vackert juldekorerade kyrkorna i Vero Beach

Det här blir den sista bloggen för iår. År 2015 går mot sitt slut. Det har varit ett oerhört dramatiskt år ute i världen med krig som härjar i olika länder och  resulterande flyktingströmmar. Det har varit jordbävningar och förödande stormar, terrorattacker och våld. Ändå rullar livet vidare för de allra flesta människorna.
För Thord och mig har det varit ett förändringens år som jag berättat om i tidigare bloggar. Efter 11 år i Barnmissionens tjänst på Filippinerna har vi flyttat tillbaka till vårt fäderneland. Det är med  undran och spänning vi ser fram emot vad som finns bakom hörnet.


Julfest vid soptippen
Vi fortsätter i alla fall att följa vad som händer på Filippinerna och jag väljer idag att berätta om julfesten man ordnade i Sitio Pintor förra veckan. En av våra härliga svenska volontärer åkte hem till Sverige och samlade in pengar som hon skickade till Barnmissionen . Denna gåva blev matpaket till massor av familjer vid soptippen i Rodriguez till jul. Den dag man bestämt för festen var det en tyfon  över södra Luzon som gav mycket regn i Manila området. Folk kom från sina skjul under paraply eller med skynken på huvudet, men glädjen och tacksamheten gick inte att ta fel på enligt fotona jag fått. Det blev säkert en något drägligare jul mitt i eländet.




Tyfonen Melor, som den hette, drabbade Mindoro ganska illa och under de värsta dagarna evkuerades 750 000 människor från områden i tyfonens väg. Vi gläds över att de filippinska myndigheterna numera har en så mycket bättre katastrof beredskap än tidigare. Det första brutala uppvaknandet skedde under tyfonen Ondoy som gav översvämningar i 80% av Manila. Sedan kom tyfonen Haiyan i Tacloban.  Nu tar man det säkra för det osäkra och många räddas på detta sätt.
Nedan bilder från Mindoro




Från Mario i Tacloban har vi fått nyheter om att det kommit 55 fina stora avelsgetter och 3 killingar till Scandinavian Village och det nybyggda gethuset. Vi har inte fått några foton ännu på getterna men det kommer.  Vi gläds över att detta projekt sakta går framåt, allting tar sin tid men det står i alla fall inte still.

Detta foto togs i höst under uppbyggnaden av gethuset som nu står klart den 1 december
Nu är vi inne på vår sista vecka här i Florida. Vi har välkomnat 3 av våra barn hit med familjer.  Det blir en annorlunda jul, ingen julgran, ett ganska enkelt julbord och köpta  julklappar bara till barnen. Bland oss vuxna tänker vi ge varandra gåvor i form av tjänster under året som kommer.
Thord och jag vill önska alla er som läser min blogg en 
GOD JUL och Ett GOTT NYTT VÄLSIGNAT  ÅR 2016.







No comments:

Post a Comment