Thursday, December 3, 2015

Helgtraditioner, Bara i Amerika och ett tragiskt PS

Den här bilden är från FN dagen som firades på Hills of Grace 


Olika traditioner och helger.
Tacksägelsedagen
I USA firade man ”Thanksgiving Day”den sista torsdagen i november. Det är en stor och väldigt viktig helg för alla amerikanare. Den grundades av en grupp Plymouth pilgrimer från England 1621 för att  tacka  Gud för den goda skörden i det nya förlovade landet. Festen varade i dagarna tre och man åt kalkon och var tacksam och glad. Seden blev så småningom lagstadgad av president Lincoln och är idag nästan lika stor som julen. Familjerna samlas från när och fjärran omkring det väldukade bordet där det serveras kalkon, potatismos, cranberry sås, grönsaker och pumpa-paj till efterätt.
1:a Advent
I Sverige har det varit 1:a Advent under helgen som gick. Thord, min svägerska Maud och jag körde ner till Bocca Raton och gick på Advents-gudstjänst. Lite märkligt att den första gången jag sjunger ” Var glad, Var glad” på 11 år, är i Florida.
Det var en fin högmässa som anordnades av SKUT, Svenska Kyrkan i Utlandet. I mitten av 1800-talet grundades Sjömanskyrkan i olika hamnar utöver världen för att vara en samlingsplats med kristet innehåll för sjömän. 1976  byttes namnet till SKUT då man insåg att behovet av en kyrka utanför Sverige var stort, inte bara för sjöfarare, utan också för turister och affärsfolk . SKUT i Florida är en ganska ny kyrka, 6 år gammal . Prästen heter Louise och som assistent har hon en ung kantor som heter Julia. Här har man gudstjänster, ärtsoppekvällar, barnaktiviteter, bokcirklar och körer. Vi hörde berättas att man haft över 50 vigslar hitintills i år.
På lördagen innan 1:a Advent besökte vi våra goda vänner Gerd och Lennart Persson, bosatta i Fort Lauderdale sedan många år tillbaka. Där fanns också Gerd´s syster Harriet med make på besök. Harriet, Gerd  och jag växte upp tillsammans i Lissabon och har många glada minnen från vår barndom i Portugal. Det blev en fantastiskt fin dag med mycket prat och uppföljning av vad som hänt i våra liv sen vi sist sågs, vilket var mycket länge. Innan vi gick  frågade Gerd om vi kunde hjälpa till i kören på Adventsgudstjänsten på söndagen. Så kom det sig att Thord och Maud var med och sjöng de vackra orden ” Det susar genom livets strid”. Det var också fint att höra Lennart spela trumpet solo.






Bara i Amerika...
Thord och jag var i Israel i måndags.  I Orlando finns en plats som heter ” The Holy Land”, det är ett stort område där en kristen radiostation byggt upp replika på händelser från både gamla och nya testamentet. Det var lite märkligt alltihop men mycket imponerande.





Jul, Jul, strålande Jul
Juldekorer kommer upp just nu överallt i stan där vi bor. Ljus runt husen, varuhus med ett överflöd av varor, julmusik och levande tomtar som klappar snälla barn. Allt detta är materiellt. Men kyrkorna är också aktiva och i många av dem har man fina julkonserter som hyllar det centrala i julen, Jesu födelse.




Ett tragiskt PS i denna blogg.

Igår skedde ännu en ”mass-shooting” i USA. Ett ungt gift par går in i en konferens lokal i San Bernardino, Californien, iförda masker, svarta dräkter och skjutvapen och dödar 14 oskyldiga människor och skadar 17 andra.  Man vet ännu inte vad motivet bakom händelsen är men ordet ”terror attack” ligger på allas läppar. Kyrie eleison! grek. för "Herre, förbarma Dig". 

No comments:

Post a Comment