Sunday, February 12, 2012

Åtta månader och fem kg.

Ett av de små barnen som förra veckan togs till Barnmissionens MCHC, Mother and Child Health Care Center, är 8 månader gammal och väger strax under 5 kg. Den lilla flickan   var i dåligt skick och låg alldeles stilla på vågen. Hon hade precis skrivits ut från sjukhuset efter att ha haft diarre en tid. Men det var fler saker som inte var bra med henne. När Dr Yu, vår pediatriker, lyssnade på hennes lungor hade hon lunginflammation. Hon fick utskrivit antibiotika och vi hoppas den lilla klarar sig.


Jag gjorde en tur till MCHC förra veckan och på den korta stunden som jag var där på besök kom det in 3 speciella fall.
Förutom fallet ovan kom en mamma med sin lilla brännskadade dotter på 3 år. Hon hade fått heta nudlar över sitt lår. Här på Filippinerna hämtar man alltid tandkräm och brer ut över en brännskada. Jag vet inte inte vad det har för effekt, jag bara vet att kallt vatten under 20 min är det bästa medlet. Tyvärr finns det inte alltid tillgång till kallt vatten....










Det tredje fallet var en två- årig pojke som fått en svår infektion i en fot. Hans fot och ben var svullna och han fick omedelbart en stelkramps spruta samt antibiotika.
Behoven är hur stora som helst och en del av kampen är mot okunskap och felaktig hantering av olika sjukdoms tillstånd. Hemma i huset finns ofta någon gammal mormor eller farmor som har svar på det mesta. Nu ska man inte förakta den uppsjö av ” Herbal Medecine” dvs. helande örter som används speciellt på landsbygden. Det ligger mycket i dem.  Men lika många gånger kan det leda till felbehandling.


Idag hörde jag av Tina, en av missionens social arbetare, att 2 mammor som är med i vårt ULE, Unite Learn and Earn program, båda förlorat sina barn vid födseln nu i januari . Barn och mödra dödligheten är bland de högsta i Asien. Det skulle inte behöva vara så.
Vi hoppas att snart kunna öppna den andra Mamma-Barn kliniken, nu i vårt nya verksamhets center i Rodriguez.
Spännande och utmanande.

Den här mamman är 23 år gammal, detta är hennes 4:e barn, han är 2 månader gammal och har hjärtfel. Vi remitterade babyn till det stora statliga sjukhuset inne i Manila.



Vernon och Reggie som förlorade sin mamma har det gott på Malward. Här finns mat, omsorg och kärlek.

No comments:

Post a Comment