Wednesday, February 8, 2012

Inte nu igen !!!



Filippinerna är ett land som är  otroligt utsatt för naturkatastrofer. Det ligger på den s.k. ”Pacific Ring of Fire”, en förkastning ute i havet där kontinental plattorna kan röra sig mot varandra. Så man är ganska van vid att jorden darrar lite då och då.

Men  jag tänkte ” inte nu igen” när nyheten om jordbävningen nere i Negros Oriental och Cebu nådde oss på måndagskvällen. Området ligger långt söderut från Manila till vänster om turist ön Bohol.Se karta och den röda ringen.  



Jordbävningen, som var 6,9 på Richter skalan, orsakade jordskred under vilka 71 personer blev begravda. En liten by hamnade under 6 meter lera. Minst 80 människor skadades och fördes till lokala sjukhus. Skolorna stängdes i området, elförsörjningen bröts, infrastruktur som broar och vägar förstördes. Det gick ett rykte att en tsunami var på väg så folk vid kusterna flydde inåt landet.
Detta skedde i ett glest befolkat område i ett bergs landskap och är en stor tragedi men hade en sådan jordbävning  drabbat en stad med höghus hade effekterna blivit otroligt mycket värre. Det har varit över 1000 efterskalv och vulkanerna Bulusan och Mayon har också mullrat. Vi hoppas det är över nu,för denna gången.

Nedan är en bild av vulkanen Mount Mayon när den spydde aska och rök 2006 och 40 000 personer evakuerades. I dalen nedanför bor de välbeställda men utmed sidorna på vulkanen finns det massor med människor som bor i små byar och har odlingar och djurhållning. Det är dessa som drabbas vid en katastrof.
Bilderna är från en insats av Barnmissionen som gjordes för en del av de evakuerade 2006.



No comments:

Post a Comment