Sunday, February 5, 2012

Veckan har varit god

Veckan har varit god.

Arbetet på Hills of Grace går vidare både ute och inne.
 UTE springer byggjobbarna med cement säckar, och  järnrör. Lastbilar lämpar av sand i stora högar. Stora takplåt forslas upp för backen och läggs på husen så nu gör det inget om  det skulle regna över de två familjehusen som är under uppbyggnad.

UTE : I fredags var det dagsverke för familjer som vi hjälper. Då kom de till Hills of Grace och hjälpte till med att sopa, städa, hugga ner djungel och frakta bort skräp. De bjöds på lunch och fika under dagen.
Vi tar också hand om mangoträden nu för att få att en bra skörd i maj-juni. Mango är kungen bland frukter.



Bra med duktiga klättrare


Det är rena djungel-vegetation högt upp på Hills of Grace
INNE  i nya centrat sker allt kontors jobb: planering av aktiviteterna , samtal för att lösa problem, datorerna går varma, rapporter ska skrivas, räkningar ska betalas. Plötsligt är det fika- rast och denna veckan var vi två som fyllde år. Jag i tisdags och Jemn Bario, som arbetar med skolprogrammet, i fredags. Då blir det
” Pancit ” som lagats i köket, det är en typ av filippinsk ” Chowmein”, nudlar med grönsaker, små köttbitar och små räkbitar, allt i en salig blandning med pressad Calamansi , liten citrus frukt över. Det är gott !!
Sen ska det helst vara tårta också när man fyller.


Den här vackra buketten fick jag av de tre männen i mitt liv
















2 Glada nyheter och 2 dåliga sådana:

Badeth Megano, sjuksöterskan som är ansvarig för både undernärings kliniken och Mamma-Barn kliniken kom i veckan med lite rapportering.
Glad nyhet 1: Nu i februari kommer en grupp läkare från det stora statliga sjukhuset i Manila till vårt center och ska undersöka kvinnor gratis för bröst cancer i vårt område.
Glad nyhet 2: Vid en rundtur på hembesök hos de barn som blivit färdig - rehabiliterade från undernärings-kliniken upptäckte personalen att familjerna tar väl hand om sina barn, håller rent och snyggt i sina hem och försöker skaffa sig något enkelt jobb för att uttöka sin inkomst. Med andra ord, ett lyft för hela familjen att de kommit i kontakt med Barnmissionen och fått en ny syn på hur saker bör göras.
Dålig nyhet 1: Vid Mamma-Barn kliniken i Erap City upptäcks fler och fler fall av TBC. Det är tydligen ganska illa i hela området. En yngre person som kom i måndags hade stora variga tuberkler på halsen.
Dålig nyhet 2: När Missionens skolelever kommer till den mobila tandkliniken för att få hjälp med tandvärk vill de bara dra ut sina tänder, inte laga dem ???!!! Hur förklara vad som är bäst för dem ?

Att tvätta sina kläder är ett absolut MÅSTE bland både fattiga och rika.


Märkligt resultat av humanitärt bistånd under katastrofen i Mindanao, den 17 dec. 2011 då ca tusen människor omkom.

Jag läste i vår dagstidning ” Inquierer” i veckan att pga att det delades ut så mycket mjölkpulver till familjer som blev drabbade under katastrofen så slutade många mammor att amma sina barn och gav dem istället pulvermjölk vilket lett till dödsfall. Mammorna  vet inte hur man ska hantera flaskor och  nappar samt att använda rent vatten, så barnen fick diaréer och dog.
 En del stora mjölk-bolag tog det tragiska tillfället i akt och gjorde reklam för just sin produkt vilket är helt oetiskt i min uppfattning.


Den här lilla killen behöver verkligen sin mammas mjölk.








No comments:

Post a Comment