Wednesday, June 6, 2012

Det flaggas både här och där och Filmning pågår

Det flaggas med blått och gult i Sverige när jag skriver dessa rader. Det är den 6 juni dvs Sveriges Nationaldag. Vi har ett otroligt fint litet land med vacker natur och fina människor. Vi har också ett väl utbyggt servicenät för både gamla och unga. Ingen ska behöva vara sjuk utan att få hjälp och ingen ska behöva svälta. Alla får gå i skolan och möjligheter till vidare utbildning finns för alla, både rika och mindre rika. Vi har det med andra ord BRA och känner oss tacksamma för det.

Det flaggas även här på Filippinerna hela denna veckan inför ”Independance Day”  på tisdag den 12 juni. Den filippinska flaggan som är blå, röd och vit med en gul sol och stjärnor i den vita triangeln hissades för allra första gången 12 juni 1898. Då fick USA ta emot Filippinerna som krigsbyte av Spanien. Spanjorerna hade funnits i landet i 400 år och etablerat den katolska läran under den tiden.
När nu USA ”ägde” landet trodde man att det skulle få sin självständighet. Men så skedde inte utan amerikanarna stannade. Vilket kanske var väl, för USA stod på Filippinernas sida under andra världskriget när de kämpade mot Japanerna och de lyckades så småningom tillsammans vinna det kriget. Men helt fritt blev inte Filippinerna förrän den 4 juli 1946. Sen dess har landet kämpat en ojämn kamp mot fattigdom och korruption. Man har delvis lyckats men det är tyvärr en lång bit kvar.

Ja det blev en liten historielektion för den som är intresserad. Jag tycker personligen det är oerhört intressant att veta VAD som hänt i ett land , VARFÖR det hände och HUR det hände.

Denna veckan är en intensiv vecka med besök av Bo Wallenberg, chef för Barnmissionen och Teddy Landén som är här för att filma de olika projekten. Igår var jag ute med Teddy på ett barnmöte ute i det fria och idag är Thord i Payatas och Molfrid Center med honom och filmar skolan, yrkesträningen och Spar programmet. Vi fortsätter imorgon med Shining Light Center.


Det var tydligen första gången dessa barn varit med om något liknande. Vi frågade om de ville att vi skulle komma tillbaka och det blev ett stort JA


De här små söta tjejerna mötte vi på väg hem


Teddy med kameran i högsta hugg.


I måndags öppnades ”Open Heart Preschool” på Hills of Grace. De små tottarna kom där med sina splitternya ryggsäckar, en del med skrämda ögon inför allt det nya, andra med ivrig blick för att inte missa något av det roliga.

Denna veckan startade alla statliga skolor i landet efter sommaruppehållet och man räknar med att 21 miljoner barn och ungdomar tog på sig sina skoluniformer och troppade iväg till sina olika klasser.

Vernon och hans nya klasskompis. Skoluniformen kommer ....




No comments:

Post a Comment