Saturday, August 11, 2012

Nödhjälpen når ut till de behövande

Det är lördag när jag skriver detta. Vi har varit i kontakt med Manila hela veckan, senast igår, för att följa händelseutvecklingen efter de svåra översvämningarna där . Det har tydligen slutat att regna och solen har tittat fram lite försiktigt, och det är ju en förutsättning för att situationen ska normaliseras. Vattnet har sjunkit undan på en hel del platser men kvarstår i lågt liggande områden såsom Pasig och Taguig.
 Alla som kunnat har varit engagerade i hjälparbeten på olika sätt. Myndigheter, kyrkor, biståndsorganisationer och enskilda individer har dragit sina större eller mindre strån till stacken för att lindra effekterna och lidandet för de drabbade.
Thord har lett Barnmissionens hjälparbete från hemmafronten genom att dagligen vara i kontakt med fältet, ge en arbetsplan på hur hjälpen skulle se ut  och vad som skulle göras samt ordnat och förmedlat ekonomin för hela insatsen. Där vill vi gärna ge en eloge till den norska Barnmissionen med Harry Haraldsen i spetsen som var först ut med att lova 30 000 norska kronor till relief arbetet. Stort tack !! Tack också till Barnmissionens chef Bo Wallenberg  och alla andra för oss okända som ställt upp i denna nödsituation.

På Hills of Grace och Barnmissionens Center där, har det varit febril aktivitet hela veckan och igår fredag fick vi en rapport om vad som utförts. Vi känner oss stolta och glada över alla de duktiga medarbetarna som trotsat regnet och de jobbiga transporterna till och från Centrat för att hjälpa sina medmänniskor.
Det har organiserats s.k. Child Friendly Spaces för ca 1500 barn i tre olika områden. Då samlar man barnen som är i evakueringsläger till aktiviteter som kan hjälpa dem att komma över det trauma det är att fly från sitt översvämmade hem. De får prata med vuxna som lyssnar, de får ”rita av sig”. Man sjunger med barnen och berättar bibelberättelser och låter barnen spela spel.
I området Kasiglahan delades det ut varma måltider till 700 vuxna förutom barn. När allt är blött går det ju inte laga egen mat .
Man har packat matpaket med ris, burkmat och hygienartiklar och delat ut till 680 familjer, mul[iplicera det med 5 så får du antalet individer.
På Barnmissionens Center i Molfrid fick många familjer en fristad och skydd från regn och vatten när det var som värst i början på veckan. Många vågar inte lämna sin hem av rädsla för att deras ägodelar ska bli stulna.

Vi hoppas nu att hela situationen ska återgå till normala förhållanden men det kommer att ta lång tid för väldigt många. Tänk dig själv att förlora ditt hem även om det bara är ett skjul, alla dina ägodelar har varit dränkta i lervatten, du har förlorat den lilla inkomst du brukar få genom att sortera skräp och sälja , därför att soptippen stängts tillfälligt. Ja det är en oerhört svår tid som många går till mötes och de behöver vårt fortsatta stöd i olika former. De behöver hjälp med hushållsartiklar, kläder, madrasser, hygienartiklar  och såklart pengar.


 Nedan kan du se CCF, Christ Commission Fellowships vädjan om hjälp





No comments:

Post a Comment