Friday, August 24, 2012

Undernäring- ett stort problem, vattnet stannar kvar och Vasa skeppet

Arbets rapport:

Dagarna rullar på och Thord och jag börjar nu planera för vår återresa till Manila nästa vecka. Det känns inspirerande och spännande att få fortsätta arbetet bland barn och vuxna som lever under svåra förhållande. Jag fick ett mail igår från Badeth , som är sjuksköterska och arbetsledare för hälso programmet i Childrens Mission, Philippines. Hon ansvarar bland annat för ett projekt där vi skickar ut s.k.  ” Community Nutrition Workers” i slumområden och kåkstäder för att nå familjer med undervisning.
Insatsen börjar med en vägning av barn upp till 6 år, detta är de år  då undernäring har svårast konsekvenser.
När 58 barn vägdes i området Avatex, som är granne till Hills of Grace, var det 24 barn som var underviktiga. Nästa steg var att hälsa på i dessa familjer och göra en utredning av vad orsakerna kunde vara. Om barnet var sjukt hänvisades det till kliniken på Hills of Grace. För övrigt är det oftast brist på kunskap som är roten till problemen. Men såklart är det också en ekonomisk fråga- man har helt enkelt  inte råd att ge sina barn näringsriktig mat.




Badeth berättade i sitt mail att de nu kommit igång med mamma-klasser med undervisning i olika relevanta ämnen.  Frågorna från mammorna var många bl.a. ”Kan man röka och dricka sprit när man är gravid?”.  Hitintills har CNW staffen haft 2 välbesökta lektioner och det återstår 8 till.

Nästa vecka börjar man arbeta i ännu ett område, Sitio Pintor alldeles intill Rodriguez Soptipp. Där är nöden ändå mer iögonfallande och vi tror att insatsen kan betyda mycket för familjerna som bor och arbetar  där med sopsortering.

Soptippen ligger i en grop dit folket går för att sortera plast, metall och tyger. Detta säljs till uppköpare. Man kan tjäna ca 30 kronor på en dag.


Så här bor man alldeles i närheten av tippen.

När det gäller översvämnings-katastrofen är den ju långt ifrån över för oändligt många familjer. Jag vet att i stadsdelen Pasig, där en norsk mission arbetar och bl.a.  har en grundskola, vadar folk fortfarande i vatten upp till anklarna.
Fotona nedan är tagna just i Pasig vid förra översvämningen 2009. Vattnet stannade i ca 3 månader då, innan det rann undan helt. Vi i Barnmissionen kommer antagligen att fortsätta med någon sorts hjälparbete framöver där sådan behövs.


Privat:
Vi hade en fin resa till Stockholm och fick möjlighet att dela dagarna med 3 av våra annars Malmö- baserade barn. Bl.a. gjordes ett besök på Vasa- museet på Djurgården- en intressant upplevelse att sätta sig in i hur det kan ha varit den ödesdigra augusti-dagen 1628 då detta skryt-skepp, som det ju var, pinsamt sjönk på sin jungfrufärd i fjärden pga för lite barlast....
 Idag upprepar sig historien med sjunkande skepp men av andra orsaker, såsom överbelastning av folk och oväder. På Filippinerna sjönk en färja för några år sedan i en storm då hundratals människor omkom. Havet tar och ger inte tillbaka!

Regalskeppet Vasa som drar tusentals turister varje år.


Att få tillbringa tid med barn och barnbarn är ovärderligt.


No comments:

Post a Comment