Monday, September 17, 2012

Mammagympa, avsaknad av det mesta och en akrobatisk råtta

Mamma gympa
I tisdags förra veckan  möttes Thord och jag av häftig musik som genljöd på innergården av Hills of Grace. När vi kom runt hörnet fick vi se en härlig grupp kvinnor som gympade  till musiken. Det visade sig vara gravida mammor som tränade mammagympa .
 De hade dessförrinnan sett ett drama kring barnafödsel och sedan lyssnat till en  föreläsning om hur man tar hand om sig när man väntar barn. Mammagympa är ett helt okänt begrepp här, så jag undrade i mitt stilla sinne  vad de här damernas män kommer att säga när de gympar hemma. ” Vad har nu min kvinna fått för sig och vad är det för konstigheter de lär sig därborta på Hills of Grace ?” Men mammorna själva var fulla av entusiasm och glädje. Detta var RIKTIGT ROLIGT verkade de tycka.  Och vi vet att det gör dem gott. De flesta blivande mammorna kommer från  Don Mariano, som ligger precis utanför missionens tomt


Armar uppåt sträck, åsså gungar vi lite fram och tillbaka.
Don Mariano är ganska kuperat och här bor man i enkla hus av bambu och plåt tak

Sitio Pintor
Nästa vecka ska vi börja arbeta i Sitio Pintor med hembesök. Det var där som vi hade en Medical Mission i början av juni. Nu har vi vägt barnen i området och hittat mycken undernäring. Vår svenske styrelsemedlem  Anders Ljung som varit på besök en vecka följde med sköterskan Badeth till Sitio Pintor och var väldigt tagen av hur folk har det där, de saknar det mesta av det mesta. Vattenförsörjningen är ett stort problem, barnen går inte i skolan, den statliga kliniken kommer på besök en gång om året, inget avlopps system finns förstås. Som sagt en plats med stora behov. Här kommer Barnmissionen att vara i många veckor framöver med hembesök och undervisning .

Anders Ljung står nog och funderar över hur vi kan hjälpa på bästa sätt


"He aint heavy, he´s my brother"


Badeth samtalar med mammorna i Sitio Pintor

Folkets arbetsplats

Den här killen bröt ryggen för 7 år sen när han ramlade av en sopbil. Han har tydligen aldrig fått någon hjälp utan rör sig med stor svårighet.

En fenomenalt akrobatisk råtta.
Häromkvällen, när vi kom hem efter en lång dag på jobbet blev det världens circus i huset. En stor svart råtta sprang över golvet. Våra hundar jagade den utan framgång. I sin trängda situation sprang råttan först en bit uppför Anders byxben innan den smet ut i köket och uppför en vägg, JA, de går på väggarna, därifrån hoppade den en halv meter ner igen och gömde sig bakom ugnen. Thord satt och vaktade på den med en stor kvast i högsta hugg. Till sist kom han på att han kunde värma ugnen och det gjorde susen, ut kom råttan och tog sig ut på verandan och försvann i det asiatiska mörkret. SAMMA  kväll hittade jag en mus som simmade omkring i en gryta med vatten som jag lämnat utan lock på morgonen i köket. Det blev en mus för mycket. Jag bestämde mig för att aldrig mer använda den grytan eller sleven som låg i. Någon måtta får det vara.


No comments:

Post a Comment