Monday, December 8, 2014

Tyfonen Hagupit har dragit förbi

Helgen som gått har varit en väntans helg för oss i Manila. Det har blivit många uppkopplingar på internet och ständig bevakning av väder prognoserna på amerikanska CNN. Allt för att veta vad som hänt utefter tyfonen Hagupits väg över Filippinerna. Vi har varit oroliga för att de stackars innevånarna i Tacloban skulle drabbas ännu en gång. Staden som ännu inte tagit igen sig efter Tyfonen Haiyan förra året.

Vägen som Hagupit tog, gick  norr om Tacloban men bilder som nu läggs ut på internet visar att det ändå blåste ordentligt därnere, slumhus har ramlat, tak har blåst av och gator har varit översvämmade. Trots det så ledde den katolske prästen i staden idag en stor tacksägelse-gudstjänst till Gud för hans bevarande hand.






.
Området Samar nordost om Tacloban, det område som tog den första stöten från oväderssystemet,  har man inte fått så mycket nyheter ifrån ännu, så där kan situationen vara riktigt dålig.

I Samar flydde många in i grottor


De flesta människor som bott i utsatta områden utefter tyfonens väg, har evakuerats, med eller mot sin vilja, till högre områden i rädsla för stormvågor och jordskred. Vi har siffror på att upp  till 800 000 människor har hamnat i evakuerings läger. Många gör det motvilligt för man är rädd för att plundrare ska gå in i deras tomma bostäder och stjäla de få tillhörigheterna som finns där.

Myndigheterna har gjort en fantastisk och  beundransvärd insats  när det gäller att spara människoliv. Tills ikväll, måndag i Manila,har man hittat 28 döda efter tyfonen. Den siffran kommer säkerligen att stiga men är ändå bevis på insatsernas effektivitet.
Nu har tyfonen i princip dragit  förbi Filippinerna. Här i Manila kan det fortfarande komma in regn under natten. Det har varit mulet hela dagen och bara duggat hitintills.

Vi är så tacksamma för alla som bett för Filippinerna under denna ovissa tid och vi är oändligt glada att det inte blev någon ny HAIYAN.

No comments:

Post a Comment