Thursday, July 16, 2015

Arbetet fortsätter och behoven tar inte semester...

För Thord och mig är den svenska sommaren över. Ikväll drar vi iväg igen till Filippinerna  och arbetet på Barnmissionen där. Det blir för en period av 2, 5 månader då vi bl.a. ska introducera det nya ledarparet, Eva-Mari och Torbjörn Blomquist till det mång-facetterade arbetet på Filippinerna.
 Sommaren i Sverige har inte bjudit på så många soliga dagar, men glädjen har varit att få umgås med älskad familj och vänner. Vårt nya lilla barnbarn växer och utvecklas i en takt som vi förvånats över varje gång vi setts. Det breda, lite sneda leendet, ligger på lur när han är mätt och belåten. Och hjärtat smälter.....Tack familjen för dessa veckor. På återseende....



Vi har hållit nära kontakt med arbetet i missionen under hemmavistelsen och vi vet att de olika projekten fortsatt med oförminskad styrka under den svenska sommaren som på Filippinerna är vanliga arbetsmånader. April och maj är nämligen filippinsk sommar.
Skolorna öppnade i början av juni och det berättade jag om i min senaste blogg. ABC Island, Barnmissionens partner,  delade ut väskor och skolmaterial till 415 elever. Detta är till stor hjälp för dessa barn som många gånger kommer från stora familjer, där inte alla barnen ens får gå i skolan för det kostar för mycket.



Inom ”Child Development Program” har 3-manna teamet många nya platser där man bedriver Kiddy Bible Class. Det har visat sig att det finns en hel del hälsobehov i dessa områden. Därför har  missionens sjukvårdspersonal haft s.k.” Medical Outreach” bland barnen. Man kollade deras vikt, ögon och tänder och undervisade mammorna inom olika ämnen. På en plats fann man också en mamma som antagligen har bröstcancer, men inte visste vad det var. När man är fattig går man bara till läkare när man är RIKTIGT sjuk. Därför kommer många för sent till vårdinrättningar som hade kunnat hjälpa dem. Det finns nämligen statliga sjukhus där man kan få en viss grad av ekonomisk hjälp vid sjukdom.

Mammorna sitter i kö för att få sina barn undersökta

Sjuksköterskan Carol kollar om barnet har lunginflammation, vilket är mycket vanligt.

Har jag bra syn eller ???




I Sverige är vi enormt lyckligt lottade som kan söka hjälp och få den, när vi än behöver den. Den betalas av våra skatter men är i mina ögon en rättvis fördelning av våra  resurser.


No comments:

Post a Comment