Wednesday, July 1, 2015


Flygfoto över stadsdelen Pasig i Manila. Hur många barn bor det här ????

Skolstart på Filippinerna
Juni är den månad på Filippinerna då alla skolbarn skaffar nya uniformer, ny skolväska köps in och man kollar om de svarta skorna fortfarande är stora nog sen terminen innan. Det är skolstart efter två månaders sommarlov.
 Långt ifrån alla filippinska barn går i skolan. Sämst har minoritets grupperna  det, ute på landsbygden. Det finns minst 80 stamfolk, med lika många språkgrupper,  utspridda över landets många öar.
Att bo i en stad eller större samhälle ger alltså många fördelar just med möjlighet till skolgång för barnen. Ändå är det långt ifrån alla där också ,som har råd att skicka alla sina barn till den statliga skolan. Skolan är givetvis avgiftsfri men det tillkommer många utgifter som föräldrarna måste betala. När familjens inkomster nätt och jämt räcker till mat för dagen är det lätt att välja bort skolgången för barnen och istället låta dem hjälpa till med försörjningen. De kan plocka skräp som sedan säljs eller de kan sälja cigaretter och godis på gatorna. Alltid något...

ALLA barn har rätt till skolgång. Får de det ?


Barnmissionen tycker det är oerhört viktigt att hjälpa barn till skolgång och inte bara skolgång överhuvudtaget, utan BRA skolgång.
3 mil utanför Manila ligger Shining Light skolan. Där går idag ca 200 elever i förskola och grundskola upp till 6:e klass. De bor i närområdet och har förmånen att få utmärkt undervisning av mycket duktiga lärare. Det har visat sig att eleverna står sig mycket bra vid nationella prov. Detta visar tydligt att mindre klasser och duktiga lärare gör stor skillnad. I den statliga skolan kan antalet elever i en klass vara 70 st med EN lärare. Det är en gåta för mig hur man kan bedriva undervisning i en sådan situation.

Skolan i Shining Light behöver nu ett extra undervisningsrum.
I mars i år hade vi besök på Barnmissionen i Manila av familjen Tollisen från Norge. Frun i familjen arbetar som lärare på Lyngdal Kristne Grunnskole. Skolan har stöttat Shining Light Skolan sedan tidigare, men nu ville man göra något extra och göra en större insats.  Hemma i Lyngdal planerades och genomfördes en s.k. ”Aksjonsdag” på Lyngdal-skolan. Det blev en stor succé. Den inbringade inte mindre än 100 000 norska kronor. Man gick runt i distriktet och sålde lotter, det fanns fina premier, man sålde kaffe och kakor osv...

Familjen Tollisen under sitt besök på Shining Light Skolan





Fantastiskt bra gjort, kära Lyngdal elever och lärare. Ett STORT TACK för allt arbete ni lagt ner på denna dag. Nu kan eleverna på Shining Light få sitt extra skolrum tack vare er. Fotot taget under "Aksonsdagen"



No comments:

Post a Comment