Tuesday, July 28, 2015

Juli månad är "Nutrition Month"

V-tecknet för att vi gillar nyttig mat

Barnens fina posters


Juli är ” Nutrition Month” på Filippinerna. Då lyfts näringsfrågor och hälsosam kost fram som något viktigt, i alla skolor.  I år har fokuset varit på ÖVERVIKT istället för undernäring. Enligt undersökningar som gjorts i landet under 2014 har antalet överviktiga ökat med det dubbla till 31 %, sedan 1993 då det var 16 % .  Det beror bl.a. på att människorna i städerna äter allt mindre hemlagad mat och går istället ut på snabbmats- restauranger som oftast serverar onyttig och fet mat. Dessutom rör man på sig för  lite.

Samtidigt med denna utveckling har undernäringen i landet knappast gått ner någonting på senare år. 2008 var den 20,7 % och 2013 19,9 %, alltså en mycket marginell minskning. Antalet barn som inte utvecklas i sin växt pga undernäring är 30,3%  och var fjärde gravida kvinna är i riskzonen, när det gäller näringsintag.
Ja, det var lite statistik som kan verka tråkig, men den säger väldigt mycket om behoven i detta land.

I en framtida blogg ska jag berätta om hur Barnmissionen arbetar för att bemöta problemet med undernäring.


I Barnbyn firade man i fredags ” Nutrition Month” genom att varje familj fick laga en riktigt nyttig middag och hitta på en hälsosam dryck. De äldre barnen  skrev slogans och gjorde posters. Sedan samlades hela gänget och åt tillsammans, alla fick smaka på allt och kommentera smak och innehåll. Det var riktigt trevligt att få vara med på ett hörn.

Maten förbereds och lagas...



Posters ritas och färgas





 Vi äter tillsammans. Det är " masarap",  det betyder utsökt gott



No comments:

Post a Comment