Friday, August 23, 2013

Vattnet sjunker...

Bilden ovan visar hur folk bor utefter vattendragen.

Nu har vattnet börjat sjunka undan i Manila och folk kan gå hem till sina bostäder efter att ha bott i evakueringsläger i olika skolbyggnader. Frågan är vad de kommer hem till. Söder om Manila i Cavite-området stannar vattnet längre och där kommer det att bli forsatt svårt en längre tid.
 Lagandet av varma måltider har fortsatt på Hills of Grace under hela veckan, mat som delats ut bland folk som flytt sina hem under översvämningen. Ca 4000 måltider har lagats. Idag görs 200 paket med köksartiklar till en grupp familjer som bodde vid en flod som svämmade över och som förlorat allt.
För övrigt har myndigheterna skött katastrofen på ett mycket bra sätt. Sedan den stora tragedin 2009 då många människor omkom i ett översvämmat Manila är man förberedd på ett helt nytt sätt. Gummibåtar finns lagrade lite  här och var. Man tvångs-evakuerar folk innan vattnen stiger för högt och så räddas liv.
Men detta betyder inte att behovet av hjälp när en katastrof händer är mindre. Alla krafter i samhället måste ställa upp för att lätta på människors lidande. Det är ju alltid de redan behövande och fattiga som drabbas, det är de som bor utefter floderna,  de flesta illegalt. De är de som bor i skjul i slumområden. Och tyvärr är antalet sådana mycket stort. Ingen vet väl hur många men jag har hört siffror på över en miljon. Det är enkelt att SÄGA att de måste flytta, det är betydligt svårare att få dem till att göra det. Ute vid Hills of Grace har vi enorma s.k. Relocation Areas. Det är bostadsområden med små hus på 25 km som byggts för familjer som tidigare bodde i slumområden inne i Manila. Här får man bo mot en minimal hyra men det stora problemet är bristen på arbete.

Idag är det fredag den 23 augusti och om några timmar lyfter Qatar Airways från Köpenhamn med undertecknad ombord. Sommaren med barn och barnbarn har varit jättefin men nu är det ”hem” till Manila där make ivrigt väntar.
 Det är tydligen ett nytt oväderssystem på väg in mot Filippinerna nästa vecka. Det är TYFON TIDER nu, man räknar med ca 17 tyfoner om året.  Hoppas att det inte blir något allvarligt för landet denna gången.

No comments:

Post a Comment