Thursday, August 29, 2013

Tillbaka i Asien, katastrof hjälpen nådde fram, Anticorruption Month

På Öresundståget Malmö- Köpenham


När jag kom i lördags var det fortfarande regn och mörka skyar över Manila. Den ständigt närvarande fukten tränger in överallt, bl.a. i garderober och byrålådor. Allting möglar.  Det är bara till att tvätta och hoppas på en solig dag då det torkar snabbt.


Detta ät Thords mögliga långbyxor

I Manila ser det normalt ut igen efter översvämningen förra veckan. Men jag vet att det fortfarande bor många människor i evakueringsläger efter att floderna tagit deras enkla bostäder gjorda av plywood och plast. Katastrofen orsakade stora materiella skador på vägar och byggnader som kommer att ta lång tid att återställa.

I måndags var jag på Hills of Grace och där hade man ordnat med välkomst-fika för mig . Alla tillfällen att ordna lite fest tas tillvara. Så det blev god ”pancit” som är en nationalrätt här och tårta.



Jag fick tillfälle att prata med de som höll i katastrofhjälpen och fick då höra att ca 4000 måltider delades ut till barn och vuxna på  olika platser förra veckan. På en av platserna hade ingen som helst hjälp nått människorna när Barnmissionen kom dit.Så de var uthungrade allihop.
Förutom matutdelningen har över 100 familjer fått ta emot köksredskap för att kunna laga sin egen mat.




Vi hoppas att det ska hålla sig någorlunda lugnt på cyklon-fronten framöver. I snitt drabbas Filippinerna av 17 cykloner om året som kan slå till från norr till söder. Landet med sina 7000 öar ligger helt öppet för vindar och oväder speciellt under monsun tiden.

December månad är utsedd av presidenten som ” Anti-corruption Month”. Då ska alla goda krafter i samhället jobba för att informera allmänheten om att korruption är förkastligt. Även Barnmissionen ska göra insatser här på olika sätt. Under den senaste månaden har en stor förskingrings skandal på miljarder pesos av statliga medel avslöjats. En kongress kvinna ligger bakom och hon har varit efterlyst sedan avslöjandet. Igår kom hon självmant fram i ljuset och sitter nu häktad. I måndags samlades ca 60 000 människor till en stor manifestation mot ” Pork barrel” som är statliga medel som ges till tjänstemän i kongress och senat. Dessa pengar ska användas till uppbyggnad av samhället. Istället missbrukas detta ibland och hamnar i privata fickor.  

 
Bild från tidningen på demonstartionen i måndags

No comments:

Post a Comment