Friday, November 1, 2013

Allhelgonahelgen, FN dagen firas, vintern är här.



Idag är det Allhelgonadagen. Det är en stor och mycket viktigt helgdag på Filippinerna. Då samlas hela släkten om möjligt, ute på begravningsplatsen. Med sig dit har man stearínljus och matkorgar. Man stannar i flera timmar, ibland hela dagen och äter och dricker och umgås. Många reser till sina hembyar denna helgen, en del tar ledigt hela veckan från sina arbeten och de statliga skolorna är stängda.
En begravningsplast här ser väldigt annorlunda ut från vad vi är vana vid  på våra breddgrader. De rika bygger hela små hus där man sen lägger in en marmor kista. Det bor ofta en fattig familj bredvid huset som sköter det och får en lite slant för det. Så en begravningsplats är aldrig öde.
De fattigare familjerna köper ett utrymme i en cement mur och där skjuts kistan in.


På Hills of Grace har vi firat FN-dagen som inföll den 24 oktober. Den veckan måste alla skolor förbereda ett speciellt program och barnen kommer utklädda i olika länders dräkter. Det är väldigt färggrant. Jag tror inte att barnen förstår så mycket av vad man firar men alla vuxna familjemedlemmar som är med på firandet blir påminda om att vi måste leva i fred med varandra, repsektera varandra och arbeta för gemensamma mål. Detta behöver verkligen poängteras här på Filippinerna där det finns stora spänningar mellan  folkslag och religioner. Muslimerna i söder vill bli en helt fri stat, kommunisterna vill störta regeringen och de olika stamfolken kräver tillbaka sina anfäders jordområden som de förlorat. Och detta är bara en del av konflikt frågorna.
Striderna nere i Zamboanga som jag berättade om för några veckor sedan avtog så småningom och myndigheterna fick tillbaka staden som hade intagits av en rebellgrupp. Men det dröjer inte så länge tyvärr innan allt blossar upp på nytt på någon annan plats. Detta krig har pågått i snart 40 år.

Förskolebarn

 Nu är snart vintern här !!!! På nätterna blåser det en skön bris, det är ca 25 plusgrader på natten men går upp till 30 på dagtid och det har slutat regna. Naturen är så vacker i sin grönska som kommer att bestå ända fram till  mars då det blir gult av extrem värme. Våra 2 papaya träd ger en massa frukt och vi tog ner den första papayan nu i veckan. En mycket nyttig frukt som innehåller mängder med vitaminer.
Bouginvillan som varit utan blommor slår nu ut sina vackra blomster i olika färger. Mitt i detta vackra väder så närmar sig julen. Det är snart dags att sätta in granen på kontoret. Jag frågade en av mina vänner där när vi skulle göra det och hon sa: det får bli nu första veckan i november. I Barnbyn har mammorna tillverkat sina egna granar och de är jättefina.

Mogen papaya

Så mycket frukt. Vackert !!!

Färgprakt

No comments:

Post a Comment