Friday, November 8, 2013

Tyfonen Yolanda

Tyfonen Haiyan som på Filippinerna heter Yolanda slog till med monstruösa krafter i torsdags och igår. Tyfonens öga gick genom mellandelen av landet dvs ögruppen Visayas. Först idag lördag börjar man förstå vad den orsakat där den dragit  fram. Jag säger BÖRJAR för det finns många platser som ingen kunnat få kontakt med ännu, byar som är isolerade ute vid havet och t.o.m. en stad på 40 000 innevånare som man inte kunnat nå.
Myndigheterna har skött katastrofen exemplariskt med varningar flera dagar innan och uppmaningar att folk skulle sätta sig i säkerhet. Fordon har sänts ut att hämta folk till tryggare platser. Båtar har förberetts och presidenten har talat till folket och uppmanat dem att söka skydd. Tyvärr är det långt ifrån alla som åtlyder dessa varningar.
Jag har följt de lokala nyheterna under dagen och fler siffror kommer fram efter hand.
4 miljoner människor är på något sätt drabbade i 36 provinser. Ca 500 000 människor har hamnat i evakueringsläger i skolor och offentliga byggnader. 15 000 militärer har mobiliserats och försöker ta sig med stora militär fordon till avskurna platser. Staden Tacloban verkar vara en av de hårdast drabbade. Där han man hittat hitintills över 100 döda och många skadade. I den staden byggde Barnmissionen upp en by för bostadslösa familjer för länge sedan. Man kan undra hur det ser ut idag.
Barnmissionen både här i Manila och hemma i Sverige har mobiliserats för att göra en hjälpinsats. I nuläget sitter ett team med läkare och annan sjukvårdspersonal från Humedica som är vår samarbetspartner på flyget på väg hit och landar sent ikväll. Vi hoppas att de kan fortsätta söderut imorgon. Mer nyheter får komma efterhand.
 Manila har legat i utkanten av det enorma vädersystemet och blev inte drabbat. Det regnade en del igår och inatt har det blåst ganska rejält men som sagt inga skador här.


Tusentals träd, bla kokospalmer bröts som tändstickor

Översvämning av hus nära vattendrag

Vinden och vattnets krafter

Matpaket packas av myndigheterna

No comments:

Post a Comment