Sunday, November 24, 2013

Arbetet med att hjälpa fortsätter




Under veckan som gått har det packats febrilt nere på Leto Center. Golvet på  kyrksalen där, har svämmat över av rispaket, burkmat, hygienartiklar, kokkärl osv...Detta har packats i familjepåsar och är just nu på en stor lastbil på väg till Tacloban. Bilen lämnade Manila på fredagsnatten. Under veckan åkte också en grupp personal från Barnmissionen till Scandinavian Village för att upprätta Child Friendly Spaces. Det är 3 unga tjejer, två är social arbetare och en är ifrån barnmötes-teamet, som leder detta arbete. De är på plats sedan i tisdags och har vid detta laget haft många samlingar. De möter de yngre barnen, 4-9 år på morgnarna och de äldre 10-13 år på eftermiddagarna. Då pratar man och berättar om sina upplevelser, man får rita om man vill, man leker och tävlar, sjunger och lyssnar till berättelser. Barnen får chans att bara vara barn. Inga skolor är igång ännu så barnen blir rastlösa och har tid att grubbla över allt  svårt som hänt.
Planering för inköp av återuppbyggnads materiel är i full gång. Korrugerad plåt till taken är det som är allra mest akut. Det har varit bedrövligt väder de senaste dagarna med mycket regn och det gör inte livet lättare för de hemlösa. Men en sak är man tacksam till Gud för: ingen behöver frysa , temperaturen ligger på 25-30 plusgrader.
Massor med människor, ja flera tusen har på egen begäran flugits ut ur katastrofområdet för att komma till släkt och vänner medans man försöker hitta en lösning på fortsättning av sitt liv.

Här sitter 675 personer i ett militär flygplan på väg till Manila

Sedan en vecka tillbaka fungerar det kommersiella flyget till Tacloban så Thord kommer att flyga ner dit tidigt på tisdag morgon. Han behöver få en egen uppfattning om det renoverings-arbete som behöver göras i Scand. Village, möta folket där och de ledande i byn. Han ska också titta på möjligheterna att sända ett hälsoteam dit från Barnmissionen.

Nedan bilder från Scandinavian Village



Skolan i Scandinavian Village

Packning på Leto Center

No comments:

Post a Comment